Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag i konkurs efter misslyckat samarbete

Annons

VBU har under några års tid byggt upp lärocenter för vuxenutbildningar runtom i Västerbergslagen. Syftet var att komma närmare tänkta elever.

I satsningen fanns tankar om att få med Söderbärke, något som byns utvecklingsgrupp genast nappade på.

- I Söderbärke fanns ingen lämplig lokal, så vi byggde en, berättar Jan Tholerus, en av personerna bakom Västerby fastigheter. Det bolaget ägs av utvecklingsgruppen och några privatpersoner.

Hela syftet var att få till stånd utbildning i VBU:s regi. Därför skräddarsydde man lokalerna efter deras behov. Omkring 2,5 miljoner kronor satsades på en 450 kvadratmeter stor byggnad som stod klar till sommaren 2001.

- Men någon verksamhet har aldrig bedrivits där. Inte en enda lektion. VBU har använt den till att förvara möbler och nu har de sagt upp hyreskontraktet.

Tholerus tycker att projektet är ett stort slöseri med pengar och berättar att företaget finansiellt inte klarade av VBU:s avhopp.

- De var med i planeringen, men fullföljde aldrig tankarna.

Han ifrågasätter hur helhjärtad satsningen var, eftersom han anser att VBU bara satsat i Ludvika och Smedjebacken. Dessutom tycker han att marknadsföringen varit dålig på orten.

Lennart Myhrman på VBU förstår inte alls kritiken.

- Förutsättningen var hela tiden att det först måste finnas ett elevunderlag i Söderbärke. Och marknadsföringen där har varit likadan som på andra platser där vi sedan startat utbildningar.

För att en sådan utbildning ska kunna komma till stånd behövs minst åtta-tio elever. Något som utvecklingsgruppen och andra i bygden själva skulle hjälpa till med, enligt Myhrman.

- Men vi har inte fått ett enda inspel från dem. Det krävs lokal aktivitet och det har inte fungerat.

Han förklarar att VBU helt enkelt inte har pengarna som behövs för att betala en lokal som inte används. Han kan inte heller förstå besvikelsen hos Tholerus.

- Det är lätt att skylla över på någon annan. Om det funnits någon garanti hade vi skrivit en sådan.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons