Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag ger lågt betyg

Annons

Sedan 1999 har Svenskt näringsliv med över 50 000 medlemsföretag, varje år undersökt företagsklimatet i landets samtliga 290 kommuner. Vartannat år skickas en enkät ut enbart till medlemsföretagen medan en större undersökning görs vartannat år där både företagen och kommunerna får ge sin syn på klimatet.

Under torsdagen fanns Annelie Wiklund från Svenskt näringslivs regionkontor i Falun på plats i Vansbro för att redovisa de senaste siffrorna. Inte helt oväntat visar enkätsvaren att politikerna ser betydligt ljusare på företagarnas förutsättningar än vad företagarna själva gör.

- Rent generellt är det så i de flesta kommuner, hävdar Annelie Wiklund.

I en lång rad frågor får fullmäktigepolitikerna och företagarna betygsätta klimatet i en sexgradig skala. Vid den senaste undersökningen blev snittbetyget 3,1, en siffra som nu sjunkit till 2,8, vilket är ett av de lägsta betygen i länet. Siffran två står för "inte helt godtagbart" medan en trea innebär "godtagbart". Siffran 2,8 får därför anses som ett rejält underbetyg.

- När vi sjösatte den nya organisationen inför 2004 var vi medvetna om att näringslivsfrågorna skulle få en lägre prioritet och det är de följderna som vi kan se nu, säger vänsterns Anders Gyllenvåg som var en av politikerna som deltog under föredragningen.

Han menar ändå att organisationen nu hittat sin form och att näringslivsfrågorna därför kommer att få en högre status. Han säger också att det nu finns en samsyn bland politikerna och företagarna om vad som bör göras.

Från företagarhåll finns önskemål om bättre utbildningsmöjligheter för att klara nyrekryteringen av personal.

- Här har vi planer på ett programråd där ledningen från gymnasiet, politikerna och företagarna gemensamt ska titta på vilka gymnasieprogram vi behöver för att klara industrins önskemål, säger Gunnar Magnusson.

Hur ser då enkätsvaren ut? Mest missnöjda är företagarna med:

3 Kommunens information till företagen.

3 Kommunens upphandling och service.

3 Vägnätet, tåg- och flygförbindelserna.

3 Kontakterna med högskolor.

3 Tillgången på kompetent arbetskraft.

3 Kommunala regler och byråkrati.

Mest nöjda är företagarna med:

3 Tele- och IT-nätet.

3 Arbetsförmedlingens service.

3 Allmänhetens, medias och skolans attityder till företagarna.

Inte under något av åren sedan undersökningarna startades 1999 har Vansbros ranking som företagarkommun tagit sig upp bland de 200 bästa av landets 270 kommuner. Vid den förra rankingen låg Vansbro på 203:e plats vilket då var kommunens "all time high".

I maj redovisas årets rankinglista över de företagarvänligaste kommunerna och det återstår att se om Vansbro då kravlat sig upp ur "bottenträsket".

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons