Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag får växtkraft

Annons

- Jag hoppas att vi lärt oss av våra erfarenheter och kan bli ännu bättre, säger Gunnar Gren på Nyföretagarcenter, som är en av eldsjälarna bakom satsningen.

Tanken med Växthuset var, genom bland annat lägre hyror och uppmuntran, att knyta kontakter med andra företagare som skulle göra det lättare för nystartade företag i Falun att klara den första svåra tiden.

Det första året skulle företagen verka i en slags kuvös innan de efter ett år skickades ut att stå på egna ben.

Nu har året gått och det har gått riktigt bra för de flesta företagen.

- För oss gav den låga hyran möjlighet att lättare kunna investera i utrustning och i större grad kunna skapa kontakter med kunderna, säger exempelvis Sofia Edvardsson, på Reporter, som erkänner att det i början fanns oro för att företagen i Växthuset skulle bli för bidragsberoende.

- Men det oron var överdriven, säger hon nu.

Susanna Bergstrand på Kliniken, som bland annat utför plastik och estetisk kirurgi, hyllar också tiden på Växthuset och säger att det bidragit till att hennes företag kunnat växa.

Och det har verkligen gått fort för Kliniken. De började verksamheten med tre personer. I dag arbetar sex personer på företaget. I höst planerar man att ytterligare tre ska vara i verksamhet på företaget.

- Och nu känns det bra att vi ekonomiskt klarar av att stå på egna ben, säger Susanna Berg-strand.

Det är inspiration från dessa nöjda företagare som bidragit till att krafttag nu görs för att erbjuda en ny kull nyföretagare plats i liknande miljö.

Grundkonceptet är liknande. Men Ingvar Ström, som leder projektet, säger att det också skett en vidareutveckling.

- Nu kommer vi att lägga ner mer tid och kraft på företags- och affärscoachning. Det kunde vi varit bättre på tidigare, menar Ingvar Ström.

Björn Carlborg, som är kommunens representant, berättar att hela satsningen på Tillväxthuset kommer att bli större även ekonomiskt:

- Det gamla Växthuset kostade 2,6 miljoner kronor. Satsningen på Tillväxthuset kommer att kosta 4,1 miljoner kronor. Det är 15 företag, lika många som tidigare, som kommer att få ingå i satsningen, säger Björn Carlborg.

Dessa pengar kommer från Falu kommun, länsstyrelsen och EU-bidrag.

ANDERS HANSSON

023-936 23

anders.hansson@falukuriren.se

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons