Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag får hjälp av designelever

Annons

I juni flyttade gruppen in i ett av Stora Kopparbergsstiftelsens hus. De fick var sin designuppgift att arbeta med. Om drygt två veckor ska den vara klar.

För Anna Eklunds del blir det att lämna ett förslag till en förändring av huvudentrén till lasarettet. Eftersom hon är landskapsarkitekt så arbetar hon med den yttre miljön. En av kollegerna ansvarar för inomhusmiljön.

När tidningen gör besök sitter hon vid en dator, annars arbetar hon mest med skisspapper och bygger även modeller. För att få veta vad som behöver förändras vid entrén har hon talat med dem som tar emot patienterna och andra inblandade.

- Entrén känns som en baksida. Det är trångt i dag för trafiken och man måste förändra mer efter fotgängarnas villkor, säger Anna Eklund.

Utifrån synpunkterna ska hon ta fram idéer till en förändring.

Agne Svedberg, som bor i Falun, studerar till designingenjör vid högskolan i Skövde. Han har fått en konkret uppgift: Att försöka ta fram en ny form till läskautomaterna som Läsk- och ölteknik monterar och säljer. Automaterna, eller tapptornen som de kallas i branschen, är till exempel de läskkranar där snabbmatskunderna själva kan hälla upp sin dryck.

Förhoppningen är att det ska gå att ta fram en mer spännande design som ska få konsumenterna att köpa mer läsk och öl. Det skulle sätta naturligtvis öka Ornäsföretagets försäljning.

Agne har en tappkran i handen som han vänder och vrider på:

- Visst vore det kul att skapa en lyckosam produkt.

Han skulle vilja arbeta med liknande projekt i framtiden.

För hans del handlar design om att hitta rätt form för produktens funktion, inte i första hand att göra saker som ser moderna ut. Han tror att han med sina kunskaper kan hjälpa små- och medelstora företag att utveckla sina varor.

- Det finns andra krav som man inte förmår att upptäcka om man snöat in på en produkt, säger han.

Projektet med de åtta designstudenterna omsätter totalt 700 000 kronor. Pengar kommer från privata stiftelser och företag och offentliga institutioner och Stiftelsen teknikdalen ansvarar för arbetet. I Falun får Kopparstaden, HL display och Dellner breaks hjälp av de designkunniga.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons