Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreståndaren: "Vi ger en metod att städa inombords"

Annons

Vi sitter vid ett litet fyrkantigt träbord med ett litet ljus mellan oss. En madonnabild hänger på väggen bakom Per Mases. Han berättar om hur han kom till Rättvik och hur han kom till S:t Davidsgården.

Prästen Nils Hugo Ahlstedt initierade S:t Davidsgården som byggdes 1962. Meditationsgården byggdes tio år senare, 1972.

S:t Davidsgården är inspirerad av den katolska mässan. Mässan i kapellet ska bidra till att lyfta människan. Genom bibelmeditation och bön, små detaljer som visar omsorg, en harmonisk miljö kan människor hitta balans i sitt inre och finna sin inre och yttre grund.

- Då kan också det obehagliga, onda komma fram. Samtal är vägen framåt. Det vi stoppat undan, minnen av upplevelser vi inte bearbetat sipprar fram, men bara så mycket vi orkar med att bearbeta.

- Vi ger en metod att städa inombords. Meditationen blir en mentalhygienisk närvarande vakenhet där vi kan bearbeta känslor, bara så mycket vi orkar hantera.

- När vi bevarar vakenheten kan vi låta psykiska processer kommer upp. Vi behöver inte lägga locket på. Vi låter allt bearbetas i en riktning av tro, hopp, kärlek och tillit.

- Att vi tänjer våra gränser, är inte sunt för vår organism. Vi riskerar då utbrändhet. Vi behöver leva i samklang med oss själva.

Per Mases talar om vikten av god självkänsla och värdighet, inte minst för makthavare, politiker, att ha den inre drivkraften att tjäna människan och mänskligheten och vilja andra människors bästa. Känna kärlek till sin nästa.

Men den materialistiska synen på människan där människans funktion är viktigare än hennes person dominerar i vårt samhälle.

- Jag är oroad över den cyniska synen på människan. Vi ska högakta humanistiska värden och bejaka oss själva och se hur värdefulla vi är.

Det finns en anledning till terrorismen, anser Per Mases men är övertygad om att kärleken är starkare än hatet, sanningen är starkare än lögnen och ljuset starkare än mörkret, genom honom som älskar oss, citerar Per Desmund Tutu.

- Det onda kan inte övervinnas med det onda då eskalerar hela processen.

- Vi övervinner det onda med det goda och där måste FN:s roll stärkas. Där ska makten finnas i det internationella samarbetet med mänskliga rättigheter som grund, anser Per Mases.

Mer läsning

Annons