Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslagen lagändring kunde förhindrat dödstortyren

Annons

Tidningen har talat med en av dem som föreslagit en lagändring som kan förhindra allvarliga våldsbrott som dödsmisshandeln i Lindesberg.

Professor Anders Forsman är verksam inom Rättsmedicinalverket och har varit expert i en utredning som brukar kallas psykansvarsutredningen där rikspolischefen Sten Heckscher var ordförande.

Det var i grunden en parlamentarisk utredning som lämnade sitt betänkande vid årsskiftet.

Utredningen föreslår en helt annan ordning när det gäller hur man ska hantera psykiskt sjuka, eller misstänkt psykiskt sjuka, lagöverträdare.

I dag är det så att om man begår ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning kan man inte dömas till fängelse.

Den som också har en allvarlig psykisk störning vid tiden för domen och den rättspsykiatriska utredningen kan överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Bedömer rätten dessutom att det finns risk för återfall i brottslighet kan vården förenas med särskild utskrivningsprövning. Det är länsrätten som prövar den saken genom en riskbedömning.

- Det uppstår problem om man anses ha varit allvarligt psykiskt störd när man gjorde brottet, men inte längre är allvarligt psykiskt störd när man har genomgått en rättspsykiatrisk utredning och sitter i domstolen, säger professor Anders Forsman.

När en sådan situation uppstår kan personen inte dömas till fängelse och heller inte läggas in för rättspsykiatrisk vård då det inte finns något vårdbehov.

- I det här läget riskerar man att hamna i ett dilemma där gärningsmannen bara kan dömas till skyddstillsyn och böter, säger Forsman.

Han berättar att den situationen var nära att uppkomma när fänrik Flink skulle dömas för morden på sju personer i Falun.

- Den gången gjorde Högsta domstolen en vridning av lagen och menade att han visserligen var så sjuk att ett vårdintyg hade varit aktuellt att skrivas vid gärningstillfället, men det kan inte ha varit lagstiftarens avsikt att grova brott endast skulle leda till skyddstillsyn och böter. Därför fick han i alla fall livstids fängelse, säger Anders Forsman.

Den föreslagna lag som förs fram av psykansvarskommittén menar att, med undantag av personer som är fullständigt otillräkneliga och inte vet vad de gör, ska samtliga som kan bindas vid ett brott som ger fängelse också få en straffmätning som anger hur länge personen ska vara inlåst.

- En person som ändå är så sjuk att han behöver vård kan då få den inom ramen för sitt fängelsestraff även på sjukhus, men de yttre gränserna sätts av brottets straffvärde, säger Forsman.

En annan förändring är att personer som bedöms ha en stor risk för återfall i nya allvarliga brott och som tidigare har begått allvarliga brott ska kunna bli föremål för samhällets skyddsåtgärder.

- Det betyder i klartext en förlängning av inlåsningstiden till att man kanske åläggs vissa restriktioner i frihet.

- Med tanke på de tidigare två allvarliga brott som 46-åringen begått, hade han med den nya brottsordningen sannolikt blivit inlåst i fängelse, säger Anders Forsman.

Han berättar att det är ytterst ovanligt med fall som det i Lindesberg.

- Jag kan inte alla detaljer, men uttalar mig generellt.

Han tror att det handlar om psykisk terror där 46-åringen från Stora Skedvi spelat ut sina offer, en man och en kvinna som var hans hyresgäster, mot varandra.

- Den som dominerar på ett aggressivt och brutalt sätt väljer sina offer med omsorg. Offren blir förblindade av rädsla, säger Forsman.

Han hoppas nu att den föreslagna lagändringen ska antas av riksdagen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons