Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föresenat biobygge kan ge böter

Annons

I avtalet som kommunen har med NJ Bygg fastslås det att biobygget "ska vara klart för slutbesiktning senast 2002-12-15".

Ludvikafirmans delägare Michael Nyman förklarar att en orsak till att bygget blir försenat är att leveransen av limträbalkar dröjer.

- Till slutet av januari ska vi vara klara. Det tror jag kommer att hålla, sade Nyman.

Det är ett besked som Bo Wåhlander definitivt inte är nöjd med.

- Ett avtal är ett avtal och det ska hållas. Det finns ett politiskt krav på att bion ska vara klar till den 15 december.

Wåhlander plockar fram papper ur den digra luntan kring biobygget som visar att kommunen har rätt att straffa NJ Bygg om firman inte håller vad den lovat.

I de administrativa föreskrifterna under punkten vite står följande:

"Vid försening är beställaren berättigad att av entreprenör erhålla vite av 0,5 procent av entreprenadsumman för varje påbörjad vecka, varmed färdigställandet av kontraktsarbetena i deras helhet blivit fördröjt."

NJ Byggs del av biografjobbet är 6 467 320 kronor, enligt anbudshandlingarna.

Det betyder att företaget kan tvingas betala drygt 32 000 kronor i "böter" varje vecka från mitten av december.

- Det är inte så sällsynt satt vi hänvisar till den här paragrafen. Det är den enda hållhaken vi har på byggarna. Annars skulle de ju kunna hålla på hur länge som helst, säger Wåhlander.

En av anledningarna till att NJ Bygg fick uppdraget var att firman inte hade några invändningar mot datumet den 15 december.

Det hade däremot de två konkurrenterna Byggpartner i Dalarna AB och Skanska Mellansverige.

Skanska anmälde, enligt anbudshandlingarna, att det skulle bli problem med sluttiden medan Byggpartner "vill diskutera sluttiden".

Jörgen Engerfelt, regionchef vid Skanska i Borlänge, är mycket irriterad över NJ Byggs agerande.

- De följer inga spelregler alls. De måste också ha vetat om att det skulle bli svårt att klara tiden. Vi är oerhört besvikna.

- Det är ärligare att tala om för beställaren att tiden faktiskt inte går att klara. Vi kan inte trolla, säger Engerfelt.

Michael Nyman vill ogärna ge några fler kommentarer i ärendet. Han hävdar dock bestämt att även NJ Bygg muntligen framfört att sluttiden 15 december blir svår att klara.

Under samtalets gång säger han i ena stunden att NJ Bygg talade om detta för kommunen under tiden som upphandlingen pågick. I nästa stund säger han att NJ Bygg pratade med kommunen om saken efter att det var klart att firman fått byggjobbet.

- Jag förstår inte varför det blivit sånt rabalder. Vi ser inga problem med det här. Jag och Wåhlander får diskutera detta, säger Nyman.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons