Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenklingar och kryperi

Annons

Så var det då dags igen för lite historieförfalskning. USA ska hyllas, det kryps och slickas. USA påstås ha räddat oss från Hitler, tack vare landstigningen i Frankrike på dagen D den 6 juni 1944.

Det är bara det att då hade kriget redan vänt. På östfronten fick tyskarna däng efter noter av Röda armén. Stalingrad var över ett år gammalt och de som i första hand borde hyllas är de 27 miljoner Sovjetmedborgare som fick sätta livet till; soldater och ännu fler civila stupade och mördades av tyskarna.

Borgarbladen och Carl Bildt i tv får oemotsagda prata strunt. De påstår till och med att Sovjet "säkert skulle ha försökt få en separatfred" med Hitler om inte USA "räddat Europa".

Sanningen är väl snarare att USA dröjde med att gå med i kriget (tills de själva blev angripna av axelmakterna via Japan 1941). Sedan dröjde de med att öppna en västfront i hopp om att Röda armén skulle få däng under lång tid och därmed försvagas.

Det finns inte ett uns av självkritik hos borgarklassen. Hade inte borgarklassen vikt undan för Hitler och Mussolini under 1930-talet utan försvarat bland annat den spanska republiken, Österrike och Tjeckoslovakien så hade det sannolikt inte blivet något världskrig. Ty då hade inte heller japanerna varit lika sturska och vågat påbörja sitt folkmord i bland annat Kina.

För min personliga del tar jag gärna av hatten för alla som bekämpade nazism och fascism före och under andra världskriget. Alla som offrade sitt liv för frihet, demokrati och rättvisa ska utan åtskillnad, hyllas.

Den bofaste kämpen

Mer läsning

Annons