Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningslivets fiende nr 1

Annons

Det är inte ofta det händer numera. De försöker nämligen dölja det bra, bakom snälla leenden. Men i torsdags fick jag se moderaternas sanna ansikte.

Ekonomi ska skötas och verksamheters utgifter får inte vara större än inkomsterna. Det är en självklar princip. Det gäller kommunens budget, hushållskassan och det gäller föreningslivet i Borlänge. Men ibland uppstår problem.

Nu har det blivit problem med ekonomin för Borlänge Handbollklubb. Främsta orsaken är att man tappade sin viktiga inkomstkälla då klubbens caféverksamhet i Maserhallen övergick i Serco/Maserhallen AB:s regi.

Handbollklubben vill nu ta ansvar och reda ut sin situation. Klubben har därför, liksom Ornäs BK, vänt sig till kommunen för att få hjälp med en borgensförbindelse.

Socialdemokraternas förslag var att ge borgen. Givetvis med en tydlig markering att kommunen följer saneringen av ekonomin och att borgensåtagandet upphör inom ett begränsat antal år.

Jag är dessutom övertygad om att Borlänge Handbollklubb är beredda att ta krafttag för att få ordning på ekonomin.

Därför bedömer jag inte borgensförbindelsen som en stor risk för kommunen eller att vi är oansvariga. Tvärt om, det är ett sätt för oss att hjälpa till att reda ut en situation.

Ärendet togs upp i kommunstyrelsen den 13 maj. Moderaterna yrkade avslag. På en rak fråga om vilket alternativ de kunde se, svarade Ulla Olsson att klubben får gå i konkurs.

Detta enda och snabba svar visar på några uppenbara saker. För det första visade Ulla Olsson upp moderaternas sanna ansikte och den råhet som bara moderater kan stå för.

För det andra visade det på en total avsaknad av förståelse för vad ett föreningsliv och en idrottsklubb innebär. Moderaterna fattar helt enkelt inte betydelsen av ett rikt föreningsliv för Borlänge och för de aktiva.

I det här läget känns det mycket frestande att utnämna Ulla Olsson till föreningslivets fiende nummer ett.

Borlänge har ett unikt idrotts- och föreningsliv. Tusentals ideellt engagerade människor bidrar till att det finns ett stort utbud av aktiviteter. Vi har dessutom en unik anda, där vi bryr vi oss om varandra, engagerar oss ideellt och tar ansvar.

Det kan vi till stor del tacka föreningslivet för. Att få vara med i en förening är fostrande, ett sätt att lära sig umgås, visa hänsyn och få förståelse för olikheter.

Föreningslivet är dessutom en viktig tillväxtmotor. Det sociala kapital som utvecklas är en ovärderlig resurs. Föreningslivet är en viktig kraft för att förebygga ungdomsbrottslighet, missbruk och ohälsa.

Jag är glad över Borlänges levande idrotts- och föreningsliv och detta ska vi värna om.

Det anser bevisligen inte moderaterna.

Jag är själv uppvuxen i Borlänge Handbollklubb. Jag vet vilken enorm betydelse klubben och föreningslivet generellt har för ungdomar i Borlänge. I dag finns runt 1000 medlemmar i klubben, 500 är aktiva och är till största delen inom åldrarna 7-25 år. Hälften är tjejer.

Jag är stolt över alla duktiga tjejer och killar i handbollklubben som representerar Borlänge på bortamatcher, som lägger ner tid och kraft på att fler ska få möjligheten att göra det roligaste som finns. Nämligen spela handboll och vara med sina kompisar.

Caroline Nyberg, s

kommunstyrelseledamot Borlänge

Mer läsning

Annons