Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningarnas hus säljs för 16 miljoner

Annons

- Eftersom vi vill fortsätta ha våra lokaler i huset så kommer vi endast sälja till en köpare som går med på våra villkor, säger Roger Hemming, ombudsman Handelsanställdas förbund.

För några månader sedan flyttade Arbetarnas bildningsförbund, ABF, till nya lokaler på Vasagatan i Borlänge. Nu har Föreningarnas hus, där ABF är en av delägarna, kommit överens om att sälja det stora bruna tegelhuset på Hagavägen.

- Huset ägs av olika fackföreningar och partiorganisationer. Vi är inga bra fastighetsägare utan vi har vårt kompetensområde på annat håll. Det är därför bättre att sälja till någon som är van att hantera stora kontorslokaler, säger Roger Hemming.

För närvarande ägs huset av fastighetsbolaget Tyra. I bolaget ingår flera föreningar som har sin verksamhet i lokalerna, till exempel fackföreningarna Handels, Byggnads samt ABF Dalarna och Socialdemokraterna. Det finns redan spekulanter som är intresserade av att köpa lokalen värderad till 16 miljoner kronor, uppger Roger Hemming.

- Jag vet i nuläget inte exakt vem som kommer att köpa Föreningarnas hus. Den som bjuder högst och verkar vara en seriös köpare ligger så klart bäst till.

Åsa Frithiofson är ordförande i både ABF Borlänge-Nedansiljan och Tunabyggen. Hon medger att försäljningen av Föreningarnas hus var en av anledningarna till Vasagatanflytten. De nya lokalerna ägs dessutom av just Tunabyggen.

- Viktigaste orsakerna var ändå tillgången till nya större lokaler och bättre hyresnivå. Nu har vi verksamheten och administrationen på samma ställe, säger hon.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons