Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar tar avstånd från Långshyttans Samrådsgrupp

Annons

- Jag tar väldigt illa vid mig av det här. Det verkar som ingen är välkommen att försöka göra några förbättringar på Bruket, säger Göte Bäcklund, ordförande i Långshyttans Samrådsgrupp.

Han fick kännedom om brevet sent i går eftermiddag.

- Det här känns inte bra, jag börjar förstå nu varför folk flyttar från Långshyttan, säger Göte.

Han har fått en del uppmärksamhet i tidningsartiklar och blev nyligen intervjuad i Radio Dalarna där han berättade om miljösamarbetet med skolan.

- Jag försöker göra något för bygden, bland annat genom samtal med nya stadsarkitekten när det gäller torget. Han tände faktiskt på idén och kommer säkert att skapa en finare miljö där, säger Göte Bäcklund.

Han har bjudit in till flera möten där bland andra arbetarekommunens ordförande, Enar Pamryd, kommunalrådet Gun Drugge och andra välkända personer lyssnat och debatterat.

- Det kanske är det som är felet, att jag tar i saker som andra låtit bli liggande.

Tidningen kontaktade i går ett tiotal personer för att försöka klara ut vad som egentligen ligger bakom det, i sammanhanget, ovanliga varningsbrevet till kommunledningen. Kanske unikt i landet.

Flera valde att inte uttala sig alls.

- Det är så känsligt när det gäller Långshyttan och det är val i höst. Kanske centern kan dra fördel av att synas på möten där det händer saker och det vore ju inte bra, sade en person.

Ett par andra antydde att socialdemokraterna kanske måste höja ribban för den lokala debatten inför valet.

Så här står det i brevet som är adresserat till kommunkansliet i Hedemora:

"Undertecknade föreningar i Långshyttan vill härmed meddela Hedemora kommun att vi hävdar att Långshyttans Samrådsgrupp inte representerar oss i olika samhällsfrågor.

Denna grupp har själva tagit på sig denna roll och utsett sig själva som brukets talesmän.

Långshyttans Samrådsgrupp har låtit påskina inför olika förvaltningar inom kommunen att de varit i kontakt med oss men så är inte fallet.

Vi har inget förtroende för dem och deras metoder".

Brevet är undertecknat av ordförandena i följande åtta föreningar:

Föreningen Folkets hus, Långshyttans vägförening, Långshyttans båtklubb, Metall avdelning 153, S-föreningen, Långshyttans atletklubb, Företagaralliansen och Föreningen för barnen på Tilza.

När vi ringde Göte Bäcklund ytterligare en gång i går kväll för att kontrollera uppgifter han tidigare lämnat om vad Långshyttans Samrådsgrupp egentligen åstadkommit berättade han om sin bakgrund.

- Jag är inte född i Långshyttan utan kom hit för att jobba som ingenjör när vi byggde 70-miljonersprojektet i kallvallsverket.

- Vi jobbar för miljön här som är under all kritik. Det gäller inte bara centrum. Därför har vi kontakt med skolan för att påverka barnen, berättade Göte.

- Jag har ganska bra kontakt med Vägverket och det har givit resultat. Skyltarna efter vägen mot Engelsfors har blivit utbytta. Vi har blivit lovade asfaltering av genomfarten senast 2003 och bussbolaget har lovat bygga vindskydd vid busshållplatserna för 120 000 kronor.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons