Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar som möts för vänskaps skull

Annons

På inbjudan av Föreningen Norden Larvik besökte medlemmar i Föreningen Norden Borlänge Larvik några dagar i augusti för att markera 100-årsminnet av unionsupplösningen 1905.

Höjdpunkten under de händelse- rika dagarna utgjordes av ett välbesökt program om unions- upplösningen på Hedrums Bygdetun i utkanten av Larvik.

- Kändskap ger vänskap, framhöll Björg Laegdene Sivertsen, ord-förande i den norska föreningen, och betonade vikten av att uppehålla fortsatt god gemenskap mellan de norska och svenska folken.

Even Sundby från Hedrums Historielag gav en återblick över det politiska förloppet under sommaren 1905 och konstaterade att det var mycket nära krig den gången.

- Militären på ömse sidor ville ha krig, men fredsviljan var ändå störst. Det var gott att det gick som det gick, sa Sundby.

I den slutsatsen instämde Ingrid Lindahl, ordförande i Föreningen Norden Borlänge, och framhöll att förhandlarna sommaren 1905 inte enbart såg till sina egna intressen utan också hade förmågan att lyssna till motpartens önskemål.

- Ett mycket gott exempel på konfliktlösning, som vi kan vara stolta över, sa hon.

- Föreningen Norden är en folklig organisation och ska så förbli, deklarerade Steinar Lysnes från Larviksföreningen.

Han berättade att Föreningen Norden varit påtryckande vid bildandet av Nordiska Rådet, som bland annat gett oss pass- frihet och en fri arbetsmarknad i de nordiska länderna.

Föreningen Norden, som finns i alla de nordiska länderna, arbetar med vänortsutbyte och grannskapssamverkan.

Johanna Forsberg, som deltog i resan till Larvik, har varit med i vänortsutbytet sedan 1980-talet och fått många nordiska vänner.

I början av juni deltog Norden-föreningarna, Dalarna, i en gränsstämma i Stöa tillsammans med Norden-föreningarna i Hedmarks fylke. En dag med mycket sång och musik och trivsam samvaro.

Mer läsning

Annons