Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar får dela på 211 000 kronor

Annons

- Ytterligare en utdelning kommer att ske i augusti-september innan programmet avslutas. Då har vi endast 30 000-40 000 kronor att dela ut. Möjligen mer om det återförs pengar från projekt som inte blivit genomförda, säger Liselott Hansson Malmsten.

Hornberga byutvecklingsförening beviljas 50000 kronor för att fortsätta arbetet med att göra skolhuset till en levande mötesplats i byn. Föreningen iordningställer i detta skede övervåningen, så att det går att hyra ut till olika grupper; lägerskolor, träningsläger för skidåkare, turister med flera.

Tanken är att byns attraktivitet ökar genom att den har något ext-ra att erbjuda och därmed kunna dra till sig inflyttare och fler besökare. Samarbete söks med turistbyrån och studieförbund i Orsa.

Keramisk konst på 2000-talet beviljas 58000 kronor till ett projekt man döpt till Miljö för kreativitet/synas och höras i och utanför Orsa.

Föreningen har som ambition att utveckla en miljö, där människor i olika åldrar och bakgrund får utlopp för sin lust till kreativt arbete. Arbetsmiljön är viktig i en kreativ verkstad, och nu ska föreningen göra den bättre både inom- och utomhus. Den ska också öka sin marknadsföring samt skylta upp för verkstaden, så att den är lätt att hitta till.

Motiveringen till bidraget är att föreningens verksamhet lockar många människor och bidrar på det sättet till att öka intresset för Orsa som boende- och besöksort.

Ovansiljans svampförening ska år 2007 hålla en internationell konferens i vår region. Normalt kommer över 100 mykologer, tillsammans med familjemedlemmar, och programmet de bjuds på är bland annat en hel del aktiviteter i Orsa.

Föreningen får projektmedel, 20000 kronor, för att sammanställa och trycka upp den broschyr som ska gå ut som inbjudan till kongressen, innehållande fakta om Mora och Orsa och intressanta mykologiska områden samt utflyktsmål.

Även här är motiveringen att intresset för vår region ökar och att de som deltar i konferensen förväntas återkomma till Orsa i andra sammanhang.

Orsa Veteranmopedförening beviljas 23000 kronor för att producera skyltmaterial, arbeta fram marknadsföring och webbdesign för en årligen återkommande moped- och motorfestival i Orsa.

I spåren efter den populära utställningen Moppe, mack och minnen, har föreningen insett att det är möjligt att bygga vidare på intresset för mopeder och motorer. En festival av den här typen stärker attraktionskraften i en bygd med stort motorintresse. Intresse finns hos kringliggande kommuner att delta i en utveckling av arrangemanget.

Orsa jakt- och sportskytteklubb beviljas medel med 60000 kronor för att kunna utveckla verksamheten vid skytteanläggning på Tallhed. Klubben ska nu bygga en bana för lerduveskytte för att klara större arrangemang.

En utmaning ligger också i att locka nya medlemmar bland ungdomar. Likaså ser klubben en möjlighet att uthyrningsverksamheten skulle kunna öka med en sådan anläggning. Andra föreningar och verksamheter ska kunna träna och tävla i Orsa.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons