Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening vill skapa gemenskap genom skolan

Annons

I drygt ett år har föreningen Kyrka och samhälle funnits i Gylle och Åselby. En förening som vill ha skolan i centrum och runt den bygga upp ett nätverk av föreningar och lokal gemenskap.

Kyrka och samhälle har under det gångna året arbetat för att presentera sig på plats och så här långt har man en del föreningar i medlemsregistret.

På måndagskvällen hade föreningen sitt första riktiga årsmöte där ordförande Sören Ericson valdes.

- Idén med den här föreningsverksamheten härstammar från England och den kan bli verklighet här också, säger Per-Olof Eriksson, initiativtagare och projektanställd under första året.

Skolan ska bli den centrala punkten i föreningens verksamhet. Skolan står tom långa tider och den kan nyttjas bättre, menar föreningen.

I dagsläget står kyrkan bakom och var den som gav en halv miljon för att få igång verksamheten. Även KFUM och IF Tunabro finns i dag med som medlemmar.

- Det tar tid att starta något i dag och den mesta tiden har gått åt till kontaktskapande. Vi tror på den här idén, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde och representant för kyrkan.

När nu första styrelsen är bildad kommer man gå ut mera aktivt för att marknadsföra sig. Det finns idéer för skolan och hur man enkelt kan ordna med en fritidsgård.

- Vi har funderingar som i korthet gör att fler engagerar sig. I dag drar alla kommuner ner och det är ett måste att vi måste hjälpas åt, säger Per-Olof Eriksson.

Ett sätt att få fart på intresset i Gylle och Åselby tror man är att inbjuda till olika föreläsningar och diskussionskvällar.

Först ut att föreläsa var Uffen Rehde från Dala Floda som blivit något av en portalfigur att söka bidrag både här och där till olika verksamheter.

- I Dala Floda IF behövde vi en kopieringsapparat. Efter en del letande fick vi vårt bidrag och på den vägen är det, säger Uffen Rehde.

Ordförande i föreningen Kyrka och samhälle är Sören Ericsson, ledamöter är Erik Belin, Ann-Gerd Jansson, Monica Westman, Bruno Blomquist och Lars Lyrvall.

Revisorer är Per Andersson och Ann-Marie Carlsson. Val- beredning: Bo Nyman och Lars Sparrman.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons