Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening vill registrera epor

Annons

Traktorklubben för redan ett register på samlare och ägare av veterantraktorer. Det förnyar de vart femte år. På klubbens hemsida kan alla också annonsera gratis.

Det är i den nyutkomna årsskriften som uppropet ingår.

Där tror klubben att behovet av kontakter mellan epatraktorägarna är minst lika stor som mellan ägare av veterantraktorer. Det nya registret ska dra ett streck vid 1975. Då kom de nya bestämmelserna om A-traktorer.

Innan dess fanns de äkta eporna. De var de som användes i jord- eller skogsbruket.

Särskilt vill klubben få ett grepp om de äldsta epatraktorerna. De är de som är byggda på bilar fram till 1950. De är också intresserade av de mer eller mindre seriebyggda modellerna som SMV-traktorerna från Söderlunds mekaniska verkstad i Enviken.

I årsskriften skriver också trakorhistorikern Per Thunström om epatraktorns historia. Dessutom bidrar han med en sammanställning över de uppemot 30 olika svenska traktortillverkarna genom åren. Mer eller mindre framgångsrika affärsföretag. Allt från den första motorplogen Avance från 1911 till den sista Swed-Trac som tillverkades fram till 1998.

Veterantraktorklubben med postadress Ramsjövägen 188, Björkling, består av ett tiotal traktorintresserade personer med olika yrken. Allt från lantbrukshistoriker, jordbrukare och journalister till gamla traktorförsäljare som har tagit på sig uppgiften att skapa ett kontaktnät för alla som samlar och renoverar äldre traktorer eller som är intresserade av äldre traktorer och traktoriseringens historia.

Från Dalarna har de registrerat 44 ägare av veterantraktorer hittills.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons