Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förening köper Prästbuo

Annons

Styrelsen för Friluftsfrämjandet i Gagnef beslutade på torsdagskvällen att acceptera det av Västerås stifts egendomsnämnd upprättade köpeavtalet.

Beslutet innebär att föreningslivet och allmänheten även i fortsättningen garanteras tillträde till det gamla prästfäbodstället.

- Vi har en plan för finansieringen, men är självklart tacksamma för alla bidrag, säger främjandets vice ordförande Karl Carlborg.

Vid Prästbuo strålar fyra av främjandets vandringsleder samman och fäbodstället har under många år nyttjats som centrum för friluftsaktiviteter.

- Gården passar perfekt i vår verksamhet och kommer att bli en stor tillgång för friluftslivet i hela kommunen. Förvärvet innebär att vi får förutsättningar att satsa på att bredda verksamheten även i den västra kommundelen, förklarar Carlborg och konstaterar att Prästbuos fähus ledigt rymmer 40 personer och kan användas för olika typer av samlingar och barnverksamhet.

Han ger också en eloge till de entusiaster i Källbäckens byalag som underhållit och skött fäbodgården.

- Jag tror att det är en lättnad för många att gården inte hamnar i privat ägo, säger han.

I förvärvet ingår en del skog och en del granskog kommer att avverkas.

- Skogsskötseln kommer att bygga på ett naturvårdstänkande. Vi vill slå vakt om och skapa lövskog som är attraktiv för många arter, inte minst fåglar och människor, berättar främjandets vice ordförande.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons