Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläste om näringsfattig mat

Annons

Dagens näringsfattiga mat gör oss sjuka, hävdar författaren Eva Bladh som besökte Hedemora förra veckan.

Hon anser bland annat att det finns kosttillskott man kan ta mot problemet.

Fredrik Benz legitimerad apotekare och klinisk prövningskoordinator håller inte riktigt med:

- Det är ingen långsiktig lösning. Det är bättre att lära sig äta riktigt så vi slipper ta extra tillskott. Kunde vi äta helt näringsriktigt skulle vi inte ha behov av extra mineraler, vitaminer och liknande.

Större delen av Eva Bladhs föreläsning handlade om att beskriva snabba kolhydrater som den stora boven. De höjer blodsockerhalten och gör oss pigga för stunden.

När den sedan sjunker blir vi lätt irriterade, okoncentrerade och griniga, särskilt om vi har mycket att göra. Då har vi drabbats av blodsockerfall, förklarar Eva Bladh.

- Vi ska äta mat med långsamma kolhydrater. Mycket av dagens fetma och övervikt är ett resultat av att vi äter mat som inte tillgodoser vårt behov av näring.

- När vi har ätit frukost eller lunch, och ändå går och är småhungriga är det ett tecken på att vi bara fått förhöjt blodsocker för stunden.

- Vi blir snabbt hungriga igen och sugen på sötsaker. Därav fetman, säger hon.

Eva Bladh har nyligen skrivit boken "Syndrom X" som handlar om vårt osunda levene och vad vi kan göra åt det.

Hon var inbjuden av Eva Hölke och Maj-Britt Frisk på Hälsogränden för att berätta om sina idéer. För en skara på cirka 60 intresserade talade hon i Sankt Paulusgården om dagens undermåliga kost.

Trots att Eva Bladh främst förespråkar en vettigare kost tycker hon att man kan ta till vissa kosttillskott med långsamma kolhydrater för att komma tillrätta med blodsockerfallet.

MARTINA JOSEFSSON

Mer läsning

Annons