Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föredrar massarbetslöshet

Annons

På sina festtal brukar socialdemokratiska politiker och ombudsmän lovorda "arbetslinjen". När sossarna har makten ser de till att det blir full sysselsättning. Säger de.

Men statens egen statistik visar att mer än en miljon svenskar i dag är öppet arbetslösa, långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade. Det är en skyhög arbetslöshet.

Men den socialdemokratiska regeringen låtsas att det regnar. Den försöker dölja arbetslöshetens omfattning med knep som sjukskrivningar, AMS-åtgärder och förtidspensioner.

Varför vill (s)-regeringen inte bemöda sig att verkligen bekämpa arbetslösheten? Därför att den vill inte ompröva lönepolitiken. För att det ska bli full sysselsättning igen måste de nominella lönerna sänkas till en nivå som gör alla arbetssökande lönsamma att anställa. För att vi ska bli av med arbetslösheten måste med andra ord lönerna anpassas till marknaden i stället för att anpassas till fackföreningarnas nycker.

Varför vill (s)-politikerna och fackföreningarna inte gagna sysselsättningen genom att släppa fram marknadsanpassade löner? Därför att de vill inte ha ekonomisk rättvisa. Med marknadslöner skulle lönearbetarna bara få den kompensation som deras produktivitet gjorde att de förtjänade, inte mera. Och arbetsköparna skulle få de vinster som deras produktivitet gjorde att de för-tjänade, inte mindre. Socialdemokraterna föredrar därför massarbetslöshet framför ekonomisk rättvisa.

HENRIK UNNÉ

Mer läsning

Annons