Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Förebygg missbruk

Annons

Därför har han skrivit en interpellation och föreslagit att ett alkoholpolitiskt program ska skrivas för första gången i Hedemora.

Rolf Stoltz anser det är dags för politikerna i kommunen att debattera konsekvenserna, men också föreslå lösningar, för att möta en ökad konsumtion.

- För EU är alkohol en vara som vilken handelsvara som helst.

"Alkoholen ska kunna transporteras i det närmaste fritt i EU. Fler dricker alkohol i stora mängder. Allt detta är förenat med hälsorisker och alkoholberoende."

"Varför blir det ingen reaktion mot detta destruktiva, och för samhället, mycket omfattande kostsamma utveckling. Resurser som exempelvis kan komma vården och omsorgen till del", skriver Rolf Stoltz i sin interpellation.

Han säger att motionen inte ska ses som moraliserande, utan ska syfta till att hjälpa människor som drabbas av missbruk.

- Nu har Kent Härstedt i en utredning föreslagit en sänkning av alkoholskatten med 30 till 40 procent. Det är tyvärr ingen bra lösning. Men det finns ingen utväg när våra grannländer Danmark, Finland, Estland och Tyskland har en låg beskattning vilken stimulerar svenska alkoholinköp.

- I det här läget bör kommunen bidra med arbetet att förebygga alkoholrelaterade skador, säger Rolf Stoltz.

Han efterlyser en kartläggning av alkoholvanorna i Hedemora och om det finns några planer på att informera om alkoholens skadeverkningar.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons