Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förebilder för hela Sverige

Annons

För att uppmärksamma den svenske naturforskaren Carl von Linnés 300-årsjubileum, har Uppsala universitet lanserat projektet som ett verktyg för att koppla ihop naturvetenskap och berättarteknik.

Drygt 130 skolor i landet ingår och varje skola får sju inspirationshäften skickade till sig.

I ett av dem får Håksbergs skola vara med som gott exempel.

-Veronica Grönte på Uppsala universitet undrade om inte vi kunde dela med oss av materialet vi gjort efter att ha studerat djur i havet vid Öddö, berättar läraren Frida Östlund.

Svaret blev självklart ja.

Arbetet gick ut på att barnen fick studera de små krypen, ta reda på fakta om dem, skriva om deras egenskaper och sedan författa en skönlitterär berättelse om deras liv.

-Djuret blir liksom en person för barnen.

Den här veckan inleds Skolprojekt Linné och i början av februari kommer Frida Östlund och hennes kollega Annelie Oscarsson att åka till Uppsala och berätta om den berättarteknik de lärt ut till sina elever.

Som en del av Linnéåret kommer skolan att få besök av "Linné själv", som berättar om livet på hans tid och hur framtiden ser ut. Man kommer dessutom att bjudas till Dalarnas museum.

- Det krävs inga motprestationer. Man får bara idéer och tips. Linné är väl vår största kändis i världen, spekulerar Frida Östlund.

Vad betyder det att barnen kom med i inspirationshäftet?

- Vi är stolta och tycker att det är jätteroligt. Barnen är väldigt motiverade.

KÄLLOR: NATIONALENCYCLOPEDIN, UPPSALA UNIVERSITET ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons