Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta Grängesföretagare kan få näringsförbud

Annons

- Hon kommer att begära näringsförbud. Det jag har att säga framkommer vid förhandlingen.

- I övrigt hänvisar jag till min advokat Olof Risenfeld, säger den före detta företagaren i Grängesberg som numera är bosatt i en annan Bergslagskommun och som har byggt upp en ny företagsgrupp i Sverige och har flera företag utomlands.

Ekobrottsåklagare Gun-Britt Ström konstaterar att polisen lyckats att delge företagaren brottsmisstankarna om grovt skattebrott:

- Jag har arbetat med åtalet nu på måndagseftermiddagen. Tisdagen går till en hovrättsförhandling så jag bedömer att jag väcker åtal på onsdag, säger Ström.

Mannen misstänks för brott i samband med Grängesföretagets konkurs. Efter konkursen i Grängesberg flyttade företagaren till en annan ort och startade ett Internetbaserat företag. Ganska snabbt uppstod problem och nyligen dömde Svea hovrätt mannen för bedrägeri till villkorlig dom, 8 000 kronor i böter och skadestånd till 26 personer på sammanlagt cirka 15 000 kronor.

Grängeskonkursen kom efter ett halvårs verksamhet där konkursboets underskott blev 840 000 kronor och en rad företagare anklagade honom för bedrägeri.

Det är dock skatteaffärerna som nu ser ut att leda till åtal med ett hotande näringsförbud.

Hos kronofogdemyndigheten fanns nyligen krav på 1 823 917 kronor varav 1 821 149 kronor är skatteskulder. Vid den senaste utmätningen fanns inga utmätningsbara tillgångar.

Mannens senaste taxeringar visar att han 2001 taxerade för 2 120 000 kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons