Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta Aseafabrik till salu

Annons

Det blev en av Aseas mest lönsamma utlandsinvesteringar.

I samband med att ABB förvärvade Westinghouses transmissionsdel i början av 1990-talet tvingade amerikanska konkurrensmyndigheter fram en försäljning, annars hade ABB:s ställning på transformatorer i USA blivit för dominerande.

I dag äger amerikanska SPX Corp. företaget och nu står verksamheten Waukesha Electric på försäljningslistan. ABB-ledningens bedömning är att Waukesha är världens fjärde största transformatortillverkare med lika stor världsmarknadsandel som Siemens, fem procent. ABB har 21 procent.

- Waukeshas andel är överskattad. Jag tror inte att deras andel är över två procent. De levererar nästan uteslutande i USA och är ledande i vissa marknadssegment där, bedömer en bransch källa. Hittar SPX en köpare så säljer de.

Att ABB skulle återta sin gamla fabrik anser andra bedömare som uteslutet eftersom ABB tvingades göra sig av med den.

Siemens som håller på att köpa VA Tech som har fyra procent av marknaden har så låg andel i USA att de skulle kunna slå till. I ett sådant scenario skulle Siemens bli betydligt större än världstvåan Areva som har tio procent.

Strukturaffärerna i världens transformatorindiustri fortsätter efter det senaste årets omvälvningar bland ABBs europeiska konkurrenter. ABB i Ludvika har hittills gått stärkta ur transformatorkriget och har nu rekordbeläggning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons