Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördröjd insats med fyra avgörande minuter

Annons

Grängesberg kommer snart att stå utan det skydd som brandstationen ger. Kommunen tycker att stationen kan läggas ner och utan större problem täckas upp av Ludvika, allt detta för att "spara" pengar.

I dag har Grängesberg en bemanning på 1+2, en förman och två brandmän. I genomsnitt har stationen i Grängesberg runt 75 larm om året. Med den bemanningen klaras de flesta händelser, men vid eventuell rökdykning behövs två man från Ludvika.

Det inte folket i Grängesberg vet, är vilken försämring det kommer att bli när stationen läggs ned. Alla insatser kommer att fördröjas med minst fyra minuter, det gäller Kyrkbacken och Spendrups.

Resten av byn kommer att få vänta ännu längre innan hjälp kommer. Vilken betydelse det har vid gräsbränder, bilbränder, soteldar och så vidare är väl ganska uppenbart.

Om det blir larm i Grängesberg efter en nedläggning, kommer en styrka på 1+4 att åka från Ludvika.

Dessa ska då täckas upp på stationen av deltidsstyrkan i Ludvika och genom att ringa in ledig personal. Vad kostar det?

De ska även täckas upp av Smedjebacken, vilket ger en fördröjd insatts i Ludvika med 20 minuter. Vad kostar det?

Varför inte i stället då ha kvar styrkan i Grängesberg och använda den som backup vid eventuella dubbla larm i Ludvika? Grängesberg är en resurs som skulle kunna utnyttjas mer.

Det måste vara bättre att ha kårer utspridda över kommunen, inte minst för att snabbt klara en mindre brand, trafikolycka eller vad det månde vara.

Vakna alla och reagera, det är snart för sent!

EN SOM BOR I GRÄNGESBERG OCH VET VAD FYRA MINUTER BETYDER

Mer läsning

Annons