Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud skapar nyfikenhet

Annons

Bruno Blomqvist kommenterar i en insändare alkoholdebatten i fullmäktige härom veckan. Han anser att debatten inte kom att handla om det som den i första hand borde ha handlat om.

Jag håller helt med Bruno. I stället för att diskutera huvudfrågan hur vi ska få män-niskor, såväl ungdomar som vuxna, att kunna hantera alkoholen i ett samhälle där det blir allt lättare att komma över alkoholhaltiga drycker ägnade vi tiden åt temp-orära, hypotetiska frågor som öppethåll-ande, restriktioner och förbud.

Anledningen är givetvis att dessa frågor är mera konkreta och lättare att diskutera än den övergripande frågan hur vi ska lära oss att hantera alkoholen.

Innan vi ger oss ut på vägen som bilförare lär vi oss att köra bilen. Lika självklart är det att vi innan vi ger oss ut på livets väg, blir vuxna så att säga, får lära oss att hantera de faror som vi kommer att möta där. En av dessa faror är helt klart alkohol och droger. Att lära sig att köra bil gör man under sakkunnig ledning i en bilskola.

Att hantera alkoholen bör man få lära sig i hemmet och i skolan och säkert också i många ungdomsföreningar inom idrotten.

Tyvärr är det dock så att förutsättningar för såväl föräldrar som skola som uppfostrare markant har försämrats i och med den strukturförändring som ägt rum under de senaste decennierna. Skolan har fått flera krav på sig än undervisning och många föräldrar måste för att klara familjens försörjning lägga ner det mesta av sin kraft på sina arbeten.

Det finns de som tror att de genom att själva avstå från alkohol ger den bästa informationen och de bästa signalerna. Jag tvivlar på detta. Förbud skapar nyfikenhet och kan få motsatt verkan. Nödvändigt är en saklig information om alkoholens skadliga inverkan och vikten av att lära sig hantera den.

Ett allmänt alkoholförbud är enligt min mening lika verklighetsfrämmande och feltänkt som ett förbud mot bilkörning. Vi kan faktiskt inte avskaffa bilen på grund av att några, alltför många dock, av skilda anledningar inte tillämpar det de lärt sig om vett i trafiken.

Jag instämmer helt i Bruno Blomqvists konstaterande att "samhället måste nu satsa än mer resurser på information, upplysning och dialog med föräldrarna, skolan och föreningslivet."

Den diskussionen är helt klart betydligt svårare än den som fördes i fullmäktige. Men det är den diskussionen vi måste ha och komma fram till lösningar om vi ska ha någon chans att tackla dagens och morgondagens drog- och alkoholproblematik.

Ingemar Ström (m)

Mer läsning

Annons