Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud mot sunt förnuft

Annons

Här i Västanvik har vi som på många andra ställen, sedan flera år jobbat för att få ett öppet landskap.

Vi tycker att vi har lyckats ganska bra, dels genom att röja samfälld mark, dels genom att påverka markägare att ta ner större skymmande träd. Så har det också skett en del avverkning i övre delen av byn, där skogsbrynet sedan en dryg generation har smugit sig ner mot bebyggelsen över områden, som i gamla tider var öppna. Det är bra för nu har vi fina promenadvägar runt byn, bland annat upp till den gamla skvaltkvarnen, varvid man har fin utsikt över byn, Österviken och Leksands kyrka.

Men vad händer nu? Jo, Skogsvårdsstyrelsen kommer med krav på återplantering! För så säger lagen, minsann. Men inte nog med det. Det aktuella området ligger där den planerade, mycket efterlängtade vägen ska dras fram.

Bevisligen kommer merparten av dessa plantor aldrig att nå avverkningsbar ålder. Men, säger då Skogsvårdsstyrelsen, då får ni ersättning. Jaha, av vem? Våra skatter givetvis, för så lättvindigt hanterar Skogsvårdsstyrelsen våra pengar. Trots att man vet att det aldrig blir någon fullvuxen skog där.

Det känns väldigt tråkigt för alla dem, som jobbar ideellt för att hålla våra byar öppna. Man kunde kompromissa och plantera enbart den övre delen, som kommer ovanför vägen.

Man frågar sig, finns det ingen gräns för Skogvårdsstyrelsens sanslösa byråkrati? Är det förbjudet inom Skogsvårdsstyrelsen att använda sunt förnuft?

Körkort, eller...?

Svar till "Boende längs gatan", den 30 april.

Som körkortsinnehavare och trafikkant vet du väl att man inte backar ut på en trafikerad gata/väg.

ARNE LINDELL

Mer läsning

Annons