Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud mot fosfater i tvättmedel

Annons

Från och med den 1 januari 2008 införs ett förbud mot fosfater i vanliga tvättmedel. Enligt regeringen kommer åtgärden att kraftigt bidra till att minska övergödningen av Östersjön.

Carlgren har tidigare flaggat för att han vill ha ett fosfatförbud. Ett liknande förbud finns redan i fem europeiska länder, både inom och utom EU: Belgien, Norge, Tjeckien, Tyskland och Schweiz.

Dessutom har Frankrike nyligen fattat beslut om förbud, och i Italien, Ungern och Österrike finns vissa begränsningar. Utanför Europa är fosfater i tvättmedel reglerat i Kanada, USA och Japan.

Cirka 60 procent av tvättmedlen på marknaden är redan fosfatfria. Enligt Carlgren beror detta på att företagen varit medvetna om miljöutvecklingen och gjort sig beredda på ett förbud.

Regeringen har redan anmält sin avsikt till EU-kommissionen. Om inget oförutsett händer kommer följaktligen förbudet att träda i kraft om drygt nio månader. Regeringen hoppas nu kunna få fler länder runt Östersjön att vidta samma åtgärd.

Regeringen har skrivit brev EU:s miljökommissionär för att få till stånd en reglering i hela EU. Kommissionen väntas lägga en sådan rapport inom kort.

TT

Mer läsning

Annons