Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbrödring kring bygdens viktigaste skrift

Annons

Hösten 1980 lämnade den första hembygdsskriften tryckeriet. I fjol presenterades nummer 26 av den unika boken som blivit ett viktigt forum för dokumentationen av hembygdens historia.

I år skrivs dessutom historia i dubbel bemärkelse.

När årets upplaga i dagarna blir tillgänglig för den breda allmänheten är inte namnet längre "Norrbärkebygd", utan "Bärkebygd".

26 år tog det för hembygds- föreningarna i Smedjebacken respektive Söderbärke att nå det självklara - att samarbeta och därmed kunna täcka in hela kommunen mellan pärmarna.

Trevare har gjorts under årens lopp. Och många har undrat varför bara händelserna och ansiktena från den övre ändan av sjön Barken varit med i skriften.

Men av olika anledningar har man inte lyckats överbrygga glappet mellan kommundelarna. Som så mycket annat blir kanske den sentida symbiosen en historia som så småningom kommer att berättas - i Bärkebygd.

- Vi får väl se hur det går, vad folk tycker, säger Helge Persson, en av drivkrafterna i Söderbärke.

Nummer 27 är således geografiskt sett fylligare än tidigare upplagor. Redan på sidan tio möts läsaren av rubriken "Sveta Gård", vilket är bara ett av exemplen på hur norr och söder nått den efterlängtade förbrödringen.

Sedan tidigare har kommunens kanske viktigaste skrift bjudit på en blandning av riktigt gammalt, medelålders och händelser från det senaste året. Så är fallet nu också.

Skillnaden är att när två blivit ett bildar också historien en helhet. Någon brist på material och uppslag torde redaktionen inte lida av. Snarare lär det bli ett bekymmer att välja.

Ur innehållet kan exempelvis nämnas Ulf Janssons djupdykning bland bygdens dansbanor. Eller rättare sagt, de som fanns under den dansanta epoken mellan 1920-1950. Listan över dansbanor är hisnande lång och ger en känsla av att det dansades i varje by.

Vidare uppmärksammas ett av 1970-talets dansband, Mac Wood, från Söderbärke. På en svartvit bild poserar bandmedlemmarna Jerry Nygren, Roland Bertilsson, Carina Gustafsson (sedermera Bertilsson) och Kent Nygren.

Läsaren får veta att Mac Wood faktiskt fick spela in en EP-skiva. Året var 1974. Det var en stor händelse, och bandet befann sig på Domus i Ludvika för att signera skivor.

Fotnot: Årets upplaga har med tanke på samarbetet mellan hembygdsföreningarna utökats från 2 500 till 2 700 exemplar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons