Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjudna känslor i styvfamilj

Annons

"En form av säkerhetsventil."

Så beskriver Lii Stening den kurs som Studiefrämjandet i Leksand drar i gång till hösten.

Ett pilotprojekt där man anonymt och på distans får möjlighet att ventilera känslor och tankar kring att leva i en styvfamilj.

Mamma, pappa, barn.

Att få en familj att fungera kan vara nog så svårt och inte blir det lättare när nya familjemedlemmar ska samsas efter en skilsmässa.

Måste man älska nya partnerns barn lika mycket som sina egna? Går det? Och vad gör man när "vargmamman" eller "lejonpappan" vaknar och man faktiskt kan önska livet ur den andres barn när arv eller liknande kommer på tal? Förbjudna känslor som ändå finns där.

- Alla känner någon som bor i en styvfamilj, men det är sällan man talar om de starka känslor som kan finnas när det gäller "dina och mina barn", säger projektledaren Lii Stening.

Hon lever själv i en styvfamilj och har även skrivit boken "När var tar sin - om barn i styvfamilj".

I höst blir hon kursledare i ett pilotprojekt som Studiefrämjandet i Leksand deltar i.

- Vi har som en av sju projekt blivit utvalda och fått pengar av CFL, Centrum för flexibelt lärande, berättar Berit Bergfors.

- Åtta personer kan delta och undervisningen sker helt anonymt via chat-rum på internet. Två timmar i veckan är alla med på chatten och två timmar per dag finns Lii tillgänglig för e-postkorrespondens.

Alla kursdeltagare kommer att ha kodnamn, inte ens ledaren Lii Stening vet deras riktiga namn och så är det tänkt att förbli.

- Skulle det sedan vara så att deltagarna vill träffas, så är det upp till dem att bryta anonymiteten, fortsätter Berit Bergfors.

Kursen kommer att grunda sig på Lii Stenings bok, och själv är hon mycket van vid studier på distans.

- Jag satt i Portugal och läste in min magisterutbildning i Stockholm helt på distans via dator.

I december ska kursen utvärderas och är intresset stort och det fungerat bra kommer Studiefrämjandet att försöka med en fortsättning nästa vår.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons