Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förberedelse till mord"

Annons

I tisdags kom inte det drygt 20-åriga nyckelvittnet från Västerbergslagen när han skulle höras i bombmålet mot sin 23-årige kamrat.

I går kördes han av polis från Dalarna till Karlstad. Men det hjälpte inte.

När mannen skulle berätta om hur han i mitten av april körde 23-åringen från Västerbergslagen via Tumba till Karlstad och vad han sedan sett och hört var det inte mycket han kom ihåg.

Då var hans minne bättre i polisförhören i maj. När åklagaren påminde honom om vad han uppgett i förhören sa mannen flera gånger:

- Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag sagt.

Till slut tröttnade åklagaren.

- Har du dåligt minne?

Eftersom mannen inte mindes särskilt mycket kom polisförhören att spela en central roll under gårdagens rättegång.

Men åklagaren och 23-åringens advokat tolkade förhören olika. Enligt åklagaren berättar vittnet i polisförhören att 23-åringen verkligen visste att videokassetten innehöll en bomb.

23-åringens advokat hävdade å sin sida att polisen ställt ledande frågor i förhören och att det inte finns något i dem som bevisar att 23-åringen kände till att det fanns sprängmedel i själva kassetten. Däremot visste han att det fanns en dynamitgubbe i kassen där videobomben hittades. Och det är inte alls lika allvarligt.

Åklagaren återkom också till alla de telefonsamtal som 23-åringen hade med sina vänner då han flydde från Karlstad efter att bomben påträffats. I dem nämner han flera gånger kassen och dess innehåll. I ett av samtalen säger han att det fanns "bombom" i den.

För första gången berörde åklagaren i går några tänkbara offer för videobomben. Eftersom mannen har kopplingar till nazistiska kretsar, vilket han själv förnekar, kunde bomben vara avsedd för någon på motståndarsidan. Eller så kunde det röra sig om en intern uppgörelse inom den kriminella världen.

I sin slutplädering resonerade åklagaren i korthet så här:

Mannen kände till att det fanns en bomb i videokassetten. Den person som skulle ta kassetten ur sitt fodral skulle med största sannolikhet dödas av explosionen.

Bomben hade inget annat användningsområde än att just döda. Alltså har 23-åringen gjort sig skyldig till förberedelse till mord.

Därefter yrkade åklagaren på sex års fängelse.

När det var advokatens tur frågade han sig om 23-åringen verkligen visste att kassetten innehöll en bomb och svarade själv.

- Det finns inget i utredningen som styrker att min klient haft kunskap eller uppsåt att leverera en splitterbomb.

- Därmed faller åtalet, sa advokaten och yrkade på att mannen försätts på fri fot.

Dom faller den 8 juli. Till dess får 23-åringen sitta kvar i häktet.

JONAS BRANDT

Mer läsning

Annons