Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättrad hjärtvård

Annons

Verksamheten med kranskärlsröntgen och ballongvidgning har stadigt utvecklats i Falun. De senaste åren har kardiologkliniken haft möjlighet till akut ballongvidgning dygnet runt från måndag morgon till lördag förmiddag.

Men sedan, från lördag förmiddag till måndag morgon, har det varit stopp. Patienter med hjärtinfarkt som varit i behov av akut ballongvidgning har då skickats till Uppsala och Örebro i stället.

- Det har framför allt varit en schemateknisk fråga. Vi har saknat tillräckligt med utbildad personal. Men nu ser det ut som om vi har tillräckligt med läkare och sköterskor för att vi ska kunna ha beredskap dygnet runt, även under helgerna. Jag räknar med att vi kan starta detta under vintern, låt säga december-januari, berättar Ahlmark.

Det här innebär alltså en bättre hjärtsjukvård i länet?

- Ja, visst är det så. Det höjer kvaliteten om vi själva kan ta hand om alla Dalarnas infarktpatienter. Tiden är oftast helt avgörande.

Helgverksamheten har redan tjuvstartat i liten omfattning.

- Vi har under de senaste åren, vid enstaka helger, haft både akut och planerad verksamhet när vi har haft möjlighet. Vi kommer att ha en sådan helg om två veckor. Men av medicinska skäl är det viktigt att vi kan ha beredskap dygnet runt. Vi kommer troligen att göra detta i samarbete med sjukhuset i Gävle, säger Ahlmark.

En kranskärlsröntgen visar om det finns förträngningar eller stopp i kranskärlen. Läkaren för in en tunn plastslang, en kateter, genom en pulsåder i ljumsken eller i handleden, upp till hjärtats kranskärl.

Vid allvarliga förträngningar i hjärtats kranskärl kan kärlen vidgas med en ballong.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons