Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föraren ännu inte förhörd av polisen

Annons

Drygt två månader har gått sedan den svåra bussolyckan i Ängelsberg som krävde sex liv.

Polisen i Fagersta har genomfört en mängd förhör.

- Föraren av bussen har dock ännu inte förhörts.

Det uppger Thomas Wibergh, kammaråklagare i Västerås och förundersökningsledare.

- Innan vi förhör honom vill vi ha hört alla passagerare. Vi vill också ha klart med den tekniska undersökningen så vi har bakgrunden klar för oss, förklarar Wibergh.

Utredningen sköts av Sven-Olov Wahlgren vid Fagerstapolisen. Han har skickat över en mängd förhörsprotokoll till Thomas Wibergh. Passagerarna har skilda upplevelser av vad som hände denna fredagskväll den 24 januari.

- Alla tycker förstås att det som inträffade var obehagligt. En del menar att bussen kördes fort medan andra säger att det inte alls gick fort, konstaterar Wibergh.

Bussens färdskrivare har undersökts av specialister i Tyskland. Undersökningen visade att föraren, hemmahörande i Ludvikatrakten, körde bussen i cirka 50 kilometers fart. Hastigheten på vägen är begränsad till 70 kilometer men just den här kvällen rådde mycket halt väglag.

- Poliser som kom till platsen höll på att halka omkull när de gick ur bilarna, så halt var det. Räddningspersonalen fick lov att rekvirera en sandbil till platsen, säger Ulf Palm, informationsansvarig vid polisen i Västmanland.

Syftet med polisutredningen är att försöka få klarhet i om någon eller några kan hållas ansvariga för vållande till annans död.

- Men ännu har ingen delgivits misstanke om brott, betonar Thomas Wibergh.

Vem eller vilka som möjligen skulle kunna riskera åtal vill Thomas Wibergh inte gå in på. Han låter dock förstå att mycket litet talar för att ansvariga hos bussägaren Linjebuss eller väghållaren åtalas.

- Teoretiskt skulle väghållaren kunna åtalas men det är nog svårt att bevisa att olyckan orsakats av att vägen varit i dåligt skick. Om det varit något fel på bussen så är bussbolaget ansvarigt men det där är hypotetiska frågor, säger kammaråklagaren.

Thomas Wibergh tror att den tekniska undersökningen samt förhören med alla passagerare ska vara klara och sammanställda inom några veckor.

- Då blir det min sak att besluta om utredningen ska fortsätta och i så fall på vilket sätt.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons