Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarpar får tre månader

Annons

Det var under våren 2003 som skolan gjorde anmälan till socialförvaltningen i Borlänge. En av eleverna, den äldsta av tre bröder i en familj, hade berättat om hur han och hans syskon ständigt blev slagna hemma.

Det blev början på en omfattande polisutredning, som ledde till att fyra personer häktades. Barnens 35-åriga mamma, hennes lillebror, barnens 36-åriga pappa och hans nya fru.

I förra veckan avslutades de fem dagar långa tingsrättsförhandlingarna, under vilka de åtalade konsekvent nekade till anklagelserna om långvarig misshandel (och därmed grov fridskränkning) av barnen.

I går meddelade Falu tingsrätt dom i målet. Och med det gick två av de inblandade helt fria. Morbrodern och styvmodern, som inte bedöms ha haft sådana roller i barnens uppfostran, att de kan ha gjort sig skyldiga till de brott de anklagats för.

Att föräldraparet har använt aga som uppfostringsmetod är det enligt rätten däremot ingen tvekan om. I alla fall vad gäller de äldsta pojkarna, som jämte vittnesmål från bland annat skolpersonal, lämnat klara och samstämmiga uppgifter om händelserna bakom hemmets stängda dörrar.

I den yngsta pojkens fall anser dock rätten att det inte lagts fram hållbar bevisning för att han skulle ha utsatts för våld.

Enligt den bedömning som tingsrätten gjort av fallet, har alltså föräldrarna regelbundet agat sina två äldsta barn. Detta har skett genom slag med öppen hand och slag med pinnar. De har också tvingat de äldsta barnen att, i bestraffningssyfte, stå med en fot och en hand i golvet.

Grov fridskränkning? Nej, trots att detta har pågått under lång tid, anser inte rätten att gärningarna kan bedömas som det. Istället döms föräldrarna till tre månaders fängelse för misshandel och olaga tvång.

Tillsammans ska de även betala 40 000 kronor i skadestånd till de äldsta pojkarna.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons