Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarnas dom överklagad till HD

Annons

I tingsrätten dömdes föräldrarna till två och ett halvt års fängelse för att under ett par års tid kränkt och misshandlat sin dotter. I hovrätten sänktes straffet till fängelse i ett och ett halvt år.

Fallet blev uppmärksammat när pappans advokat Tore Noreberg i hovrätten fällde yttranden om flickans sätt att klä sig.

På tisdagen överklagade Riks- åklagaren (RÅ) domen från Svea hovrätt och kräver strängare straff för grov fridskränkning. Det finns inte något tidigare fall där grov fridskränkning prövats i Högsta domstolen och därför kommer en dom i HD att bli vägledande för vilka straff som grov fridskränkning ska ge.

Riksåklagaren begär ingen prövning av skuldfrågorna, eftersom tingsrätten och hovrätten där är relativt eniga i sin bedömning av vad föräldrarna gjort sig skyldiga till.

- Jag hade gärna sett att RÅ tagit upp fallet i sin helhet, säger flickans advokat, Agneta Nyman.

I hovrättens dom ifrågasattes den 18-åriga flickans trovärdighet, detta sedan hon ändrat sig om vem av föräldrarna som utdelat en spark mot henne. I sitt överklagande skriver åklagare Catharina Bergqvist Levin vid RÅ att hon inte delar hovrättens ifrågasättande av flickans trovärdighet.

I stället följer hon tingsrättens bedömning av flickan som en alltigenom trovärdig person och menar att detta får betydelse även för vilket straff som ska utdömas.

RÅ betonar också att det finns skäl att se till helheten, den sammantagna effekt som föräldrarnas handlingar haft på flickan. Det är bland annat uppenbart att flickan hoppade ut från familjens fönster som ett resultat av föräldrarnas handlingar. Fridskränkningen har också varit kulturellt betingad, ett hedersrelaterat brott, menar RÅ.

Pappans försvarare säger i en kommentar om överklagandet att han inte är överraskad över Riksåklagarens beslut.

- Det var inte oväntat, eftersom det inte finns någon påföljdspraxis för den här typen av brott, säger advokat Tore Noreberg.

Om straffet som RÅ nu kräver sägs i överklagandet att det brott som begåtts bör hamna i mitten av straffskalan, vilket skulle betyda tre års fängelse för föräldrarna.

Den 18-åriga flickan har via sin advokat också lämnat in en begäran om att HD ska pröva det skadestånd som tilldelats henne.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons