Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna reagerar

Annons

Kyrkskolan har för närvarande ett 70-tal elever. Vid ett föräldramöte på tisdagskvällen visade det sig att föräldrar till 53 av barnen vill att Kyrkskolan ska bli friskola. Föräldrar till 13 barn stödde inte den tanken och en handfull hade inte svarat på den intresseförfrågan som lämnats ut.

- Nu ska vi i första hand få iväg en ansökan om friskola till Skolverket senast vid månadsskifet. Friskolan kan komma igång tidigast nästa höst och vi hoppas att kommunen kan gå med på att driva skolan ett år till så att skolan får fortsätta utan uppehåll, säger företrädare för den nyvalda arbetsgruppen.

Nyligen hölls ett möte i Kyrkskolan då företrädare för friskolan i Drevdagen berättade om sin skola. Det var rektor Marit Mosshäll och Ulf Bergerin från Drevdagenskolans styrelse som redogjorde för hur skolan fungerar och för problem som man haft att övervinna för att komma fram till en väl fungerande fri-skola med god ekonomi.

Föräldrarna i Kyrkskolan gillade tydligen vad de fick veta om friskolan i Drevdagen och nu är de själva beredda att starta en friskola med årskurserna f-5 eller möjligen f-6 i Kyrkskolan. En möjlig inriktning för den blivande friskolan är natur- och friluftsliv.

Under förra året var det en intensiv debatt om Kyrkskolans framtid sedan skolledningen föreslagit att skolan skulle läggas ned. Protestmöten avlöste varandra och kulminerade i en stor demonstration.

Men den politiska majoriteten drev igenom nedläggningsbeslutet och tycktes inte lyssna på några av de argument som fanns för att bevara Kyrkskolan.

- Vi blev helt överkörda av skolchef och politiker som egentligen är våra företrädare, menar man i föräldragruppen vid Kyrkskolan.

Bland annat ifrågasatte föräldrarna de ekonomiska beräkningar som skolledningen presenterade för kostnader och spareffekter i samband med nedläggningen av Kyrkskolan.

Det har senare också visat sig att beräkningarna var bristfälliga. Flyttning med ombyggnad av fritidshemmet Lärkan från Kyrkskolan till Blomsterbäcken skulle bli nästan lika dyrt som att bygga nytt. I stället har skolan nu beslutat att hyra barackmoduler.

- Man är beredd att betala 100 000-tals kronor för att hyra baracker i stället för att driva Kyrkskolan vidare, trots att det då inte blir någon större skillnad på prislappen. Det luktar prestige, hävdar företrädare för Kyrkskolans föräldragrupp.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons