Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna protesterar

Annons

Föräldrar nappar på barnom-sorgsplats på Åkerö under förutsättning att de sedan får förtur till hemortens omsorg. Det är den här överflyttningsproceduren som är nytt för i år, menar Belin.

Hon tycker vidare att det bästa är att Siljansnäsbarnen erbjuds plats hemmavid i 1,5-2 årsåldern för att senare lotsas över till förskolan.

Vissa föräldrar med arbete i Leksand väljer att låta barnen stanna kvar i omsorgen på Åkerö 2-3 år till det är dags för inskolning i förskolan i "Näs".

Ingen bra modell, menar Belin.

- Vi vill ju helst ha barnen här. Vi vill kunna erbjuda plats här, säger hon, samtidigt som hon noterar att det varit problem att få en fungerande omsorg i flera år vid det här laget.

Kanske kan en lösning vara på väg. 2-3 barnomsorgsplatser kan kanske ordnas redan i dag. I dagsläget efterfrågas sju platser och barnen det gäller är i åldrarna 1-5 år.

De drabbade föräldrarna tycker det är svagt av kommunen att inte kunna få barnomsorgen på fötter i Siljansnäs.

Torbjörn Thors, som driver eget företag i Siljansnäs, tycker det är beklämmande. Här talas det om ett företagarvänligt Leksand, och så kan inte ens barnomsorgsplats ordnas.

En annan av föräldrarna, Susanne Linders, är inte heller nöjd. Hon har ett barn på Igelkotten i Siljansnäs. Häromdagen fick hon erbjudande att placera det andra barnet i Leksand. Barnen på olika dagis. Ingen bra lösning, tycker hon.

Siljansnäsföräldrarna vill ha klara linjer och klara besked. Som det är nu är det rena djungeln vad det gäller regler och riktlinjer.

Torbjörn Thors menar att kommunen på det här viset skjuter problemet framför sig.

- Man får olika uppgifter varje gång, säger Lovisa Bengtsdotter Bäck.

Bildningsnämndens ordförande Christer Swedhs tar åt sig av den bitska kritiken.

- Jag förstår föräldrarna. Vi håller på att titta på det här. Inte ska föräldrarna behöva åka till Leksand för att lämna barnen.

Swedhs pekar på lokalproblem i Siljansnäs. Han pekar också på en vettig fördelning av resurser. Det har vidare visat sig att dagbarnvårdarkollektivet i Elims före detta pastorsbostad inte har räckt till.

- Det har tillkommit fler barn som vi inte haft koll på.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons