Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar utbildas

Annons

Den har bedrivits enligt Cope-programmet, som står för Community Parent Education och har gått ut på att lära föräldrarna hur barns positiva beteenden uppmuntras och förstärks, hur negativa beteenden förebyggs och hanteras samt hur konstruktiva problemlösningar åstadkoms.

Tina Pärsson, Liss-Marie Hultberg, Marianne Hjorth och Anki Karis har lett kurserna, där 57 föräldrar deltagit.

- Det är viktigt för alla att få träffa andra föräldrar och få veta att de inte är ensamma om sina problem och erfarenheter, säger Marianne Hjort.

Under 13 träffar har deltagarna haft gruppdiskussioner och tittat på videosekvenser om vardagsproblem, som hur man exempelvis lär barnen att hjälpa till.

Varför behövs då en föräldrautbildning nu, när alla generationer genom tiderna själva klarat sina föräldraroller?

- Vi har en stor samhällsförändring med mer jäkt och stress och det är svårt för alla föräldrar att hinna med allt, svarar Anki Karis och Marianne Hjorth.

De understryker också att många föräldrar har få kontakter och att en sådan här utbildning är ett sätt att få kontakt med andra.

De framhåller också att de tar vid där Familjens hus slutar sin föräldrautbildning.

Yngve Perjons, en av några få manliga deltagare i kursen, är glad över att ha fått tips om bästa sätten att lösa små problem som kan uppstå.

- Man lär ofta av andras erfarenheter, menar han.

Det handlar ofta om att lära sig hur man lär barnen att följa vissa nödvändiga rutiner.

- Man bör klä mer i ord för barnen, anser Anki Karis.

Ann-Charlotte Lagerkvist har också genomgått kursen och hon har kommit underfund med att hon blivit mer uppmärksam på hur hon uppträder gentemot barnen.

- Det är viktigt att man är tydlig och att man tar tid på sig i sitt förhållande till dem. Barnen ska vara med och bestämma en del, men inte allt. Är man otydlig blir de förvirrade, framhåller hon.

Till hösten drar en ny omgång av föräldrautbildningen igång.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons