Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar tar tag i friskola

Annons

Som FK tidigare berättat hotas Skålö skola av nedläggning redan till hösten. Föräldraföreningen, som under lång tid kämpat för att skolan ska få vara kvar, hade inbjudit intresserade till en förutsättningslös diskussion om att försöka rädda Skålö skola genom att bilda en friskola.

Mötet lockade bortåt 40 personer. Carl Wallenberg som är föräldraföreningens ordförande berättade inledningsvis om vad en friskola är.

- En friskola måste fungera i enlighet med Skolverkets regler och den måste drivas som ett företag med ansvar för anställd personal och en ekonomi som fungerar.

Staten betalar ut en skolpeng för varje elev och de pengarna är grunden för verksamheten.

- Ju mer föräldrarna ställer upp och hjälper till desto mer kan man pressa kostnaderna, sade Carl Wallenberg.

Det blev lite resonemang om hur mycket frivilligt arbete som krävs och också om vad kommunen kan tänkas säga.

- Det är kanske ett drömläge för kommunen som kan bli av med en skolbyggnad och ändå få lite slantar över från skolpengen, funderade Wallenberg.

Ett problem för föräldrarna är att en friskola kan startas tidigast hösten 2006.

- Skulle det gå att få en sund dialog med kommunen så att Skålö skola får vara kvar tills vi kan starta friskolan?, undrade Jan-Olov Björk.

- Självklart ska vi prata med kommunen, svarade Wallenberg.

Han konstaterade sedan att det är bra med eldsjälar men att det behövs stöd från många om det ska gå att starta en friskola.

- Ska vi gå vidare eller ska vi lägga vårt öde i politikernas händer?, frågade han.

Deltagarnas händer åkte upp i luften för att gå vidare och efter en del funderande anmälde några sig som frivilliga för att arbeta vidare med friskoleprojektet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons