Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar som stöttar varandra

Annons

Delvis som en reaktion på mordet på Sveatorget för tre år sedan startades FRIS (Föräldrars rätt i samhället) i studiecirkelform under våren 2001.

- Vi var väldigt många och väldigt aktiva från början, men nu har vi en liten viloperiod, säger Liselott Lindström, en av initiativtagarna.

Fem personer kommer nuförtiden regelbundet till mötena i ABF:s lokaler på tisdagarna. Under åren har även andra föräldrar som haft problem varit med.

- De flesta som kontaktat oss är ensamstående mammor och problemen brukar gälla tonåringar, säger Siv-Britt Berglund som också varit med från början.

Vi träffas i den lilla slitna lokalen i Folkets park. Siv-Britt och Liselott bjuder på termoskaffe och mumsmums. De är överens om att det inte är lätt att vara förälder i dag.

- Det ligger mycket skuld och skam i att erkänna att man inte kan hantera sitt barn. Men det är faktiskt okey att vara en förälder som inte fixar allt jämt, säger Liselott.

Hon har egen erfarenhet, bland annat av svårigheterna att sätta gränser.

- Jag blev helt slut och valde ibland att titta bort.

Genom ett familjehem fick Liselott stöd och hjälp att bli en bättre mamma.

När Siv-Britt fick problem som förälder hade hon ingen att prata med.

- Jag vände mig till socialen och fick tjata mig till att få prata med någon annan förälder i samma situation.

Både Siv-Britt och Liselott har i dag vuxna barn som de har goda relationer till. För att kunna hjälpa andra är det viktigt att inte vara mitt uppe i egna problem.

- Det går inte att vara ett stöd om man är uppfylld av sitt eget inre kaos.

Medlemmarna i FRIS har alla tystnadsplikt. De får oftast kontakt med föräldrar genom sin jourtelefon. Ibland följer den som sökt kontakt med till några möten. Men FRIS ger inga färdiga lösningar.

- Oftast kan det räcka att få lufta sina problem, att någon orkar lyssna och förstår, säger Siv-Britt.

- Men känner vi att något är för stort för oss, så har vi professionella kontakter som vi kan hänvisa till, fyller Liselott i.

Enligt FRIS är det många faktorer som gör det svårt för dagens föräldrar. Stress, skilsmässor och ett anonymt samhälle är några.

- Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger att det krävs en hel by att uppfostra ett barn och det stämmer. Alla vuxna borde säga åt barn som gör något dumt, men många törs inte lägga sig i, säger Liselott.

- Förr fanns den där näsvisa granntanten som höll koll och det var nog rätt bra, i alla fall.

På FRIS diskuteras bland annat gränssättning, droger, dataspel och dokusåpor.

- Vi måste fundera över vilka värderingar vi ger barn när vi låter dem se Big Brother där deltagarna beter sig illa, super och har sex, säger Liselott.

- Ja, ska barn lära sig något av det så måste ju vuxna diskutera med dem efter programmet, fortsätter Siv-Britt.

I framtiden hoppas FRIS kunna starta föräldracirklar, bland annat i Skräddarbacken där det varit en del problem med tonåringar.

- Det är viktigt att vara förberedd på tonårstiden och att skapa nätverk för föräldrar. Man kan väcka olika frågeställningar och ibland ger sig svaren av sig självt, säger Liselott.

FRIS mål från början var att informera, påverka och diskutera med företrädare för olika institutioner i samhället som har med barn och ungdomar att göra, till exempel skolan, polisen och socialen.

- Vi var väldigt aktiva i början och det hoppas vi kunna bli igen, säger Liselott.

Fotnot: Föräldrars rätt i samället finns på telefon 0243-747 94 eller i ABF:s lokaler i Folkets park på tisdagar klockan 18-20.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons