Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar som kämpar

Annons

Vid ett flertal tillfällen de senaste åren har personal inom förskolan öppet protesterat mot arbetsmiljön på kommunens förskolor. För stora barngrupper i för trånga utrymmen skapar stress hos både barn och vuxna menar personalen.

De har protesterat mot tanken på en "förtätning" av platser i förskolorna där kommunen vill räkna två deltidsplacerade barn som en heltidsplacering för att skapa fler platser.

Nu när kommunen planerar att minska personal och dagmammor inom barnomsorgen rycker också föräldrar in i kampen.

En grupp på elva föräldrar har träffats för att organisera sig och göra sina röster hörda. Tidningen träffade fyra av dem, Anita Hedman, Lotta Pettersson, Pernilla Larsson och Ann Löfling.

- Det verkar inte finnas någon långsiktig planering, man frågar sig vilka konsekvenser det här kommer att få för barn i Hedemora, säger Ann Löfling.

Föräldragruppen menar att alla barn inte klarar av miljön på dagis. Vissa är i behov av en lugnare miljö hos en dagmamma där det finns färre barn. Nu när antalet dagmammor halveras försvinner i princip det alternativet.

- Det blir en jättestor förändring för de barn som gått hos dagmamma och som nu ska in i en dagisgrupp med 25 barn, säger Anita Hedman.

- Att det är ont om pengar i kommunkassan kan vi förstå, men det går inte att bara titta på siffrorna i nästa års budget, det krävs långsiktighet, fortsätter hon.

Kommunens egenhändigt formulerade mål och visioner i barn- och skolplanen följs inte menar föräldragruppen.

Nu har de tagit kontakt med biträdande barn- och grundskolechef Torgny Karlsson för att försöka åstadkomma ett möte med ansvariga politiker.

På onsdag ska föräldragruppen åter träffas och diskutera.

- Alla föräldrar som är intresserade är välkomna, det är bara att höra av sig till någon av oss. Är vi många kan vi påverka och nå en förändring, säger Anita Hedman.

MATS NILSSON

0225-59 54 13

mats.nilsson@daltid.se

Fotnot: Läs även insändarsidan där tidningen publicerar en insändare som föräldragruppen skickat in.

Mer läsning

Annons