Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar säger ifrån

Annons

Camilla och 25 andra föräldrar träffades på onsdagskvällen i lunchrummet på restaurang Hyttan. Där diskuterades kommunens ekonomi och sparkrav.

- Vi har skickat brev till de 44 personer inom kommunen som berörs. Politikerna är inbjudna till mötet i Stureskolans matsal på tisdag kväll, sade Camilla Bäck.

Onsdagskvällens mötesdeltagare var överens att bilda små arbetsgrupper för att på kort tid få fram så mycket information som möjligt inför tisdagens stormöte.

- Jag vet att Melker Andersson kommer, sade småbarnsmamman Anita Hedman.

En man som presenterade sig som vänsterpartist skrädde inte orden.

Han berättade att Hedemora kommun i slutet av 1980-talet hade den fjärde bästa ekonomin bland landets kommuner.

- Men kommunen var inte effektiv, utan slösade på resurser. Något som ledde till att kommunen levde över sina tillgångar.

- När Hedemora ansökte om pengar hos kommunakuten måste man spara för att få pengar. Då fick Per Jansson gå med hatten, sade mannen i möteslokalen.

Han föreslog att deltagarna skulle bilda tre grupper. En för att titta på statistiken, en för att ta reda på hur det är på dagis.

- Det är viktigt att få reda på hur det är, men kom ihåg att de som berättar om förhållandena på sin arbetsplats kan få sparken.

Mannen föreslog att den tredje gruppen skulle tala om föräldrarnas situation.

Tidningen träffade familjen Gren som lämnade Stockholm sedan de lockats av mycket positiva omdömen om Hedemora.

- Vi flyttade hit från Stockholm. Hedemora verkade vara drömmen för oss. Vi fick tag i ett hus på landet och bor nu i Bodarna som är en idyll.

- Jag är jurist och har arbetat på advokatbyrå i Borlänge, sade Jannica Gren.

Hennes man Patrik studerar och har varit hemma hos dottern Joyceline som är 13 månader gammal.

- Vi kom till mötet för att få reda på fakta, sade Patrik Gren.

Paret hoppas att det löser sig med barnomsorgen efter alla protester från föräldrarna.

- Vi är besvikna. Vår dotter är andra veckan hos sin dagmamma och nu har vi hört att åtta av femton dagmammor ska bort. Politikerna gör nog så gott de kan, men vi vill se vart pengarna går, sade Jannica.

Inför tisdagens möte med politikerna laddar nu föräldrarna argument för att planerna på nedskärningar inom barnomsorgen ska skrotas.

- Vi kommer att styra mötet och inte låta politikerna ta över. Det finns nu ett brett missnöje mot politikerna i Hedemora, sade Camilla Bäck i går kväll.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons