Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar och barn vill lära mer om nyttig mat

Annons

Det blev många frågor och diskuterande när Gunilla Lidén tog plats framför overheadprojektorn med fakta och funderingar. Och även om hon pratade för en påläst och medveten församling, så kom vissa upplysningar som en överraskning.

- Vi tänker inte på hur mycket fett vi får i oss, förklarade Gunilla Lidén.

- Cirka 125 gram om dagen äter vi, medan behovet är runt 60-70 gram. Hela 80 gram är osynligt fett.

För den som oroar sig över proteinbrist kan Lidéns fakta verka lugnande.

- Proteinbrist är mycket ovanligt i Sverige, ibland får vi till och med för mycket. Proteinintaget belastar njurarna och rubbar vätskebalansen. Dessutom har man sett att för mycket protein till barn kan ge övervikt senare i livet, förklarade dietist Lidén med tillägget att det här är inte riktigt vetenskapligt bevisat.

Gunilla Lidén vill få oss att äta mer rotfrukter, något som vi är dåliga på i dagens Sverige.

- Vi får i oss bara 9 kilo per år - medan vi kanske äter 18 kilo godis...

På Junibacken äter barnen av tradition mycket rotfrukter av olika slag och kålrot, rättika, palsternackor är något barnen måste lära sig äta som små, hävdar Lidén.

- Det går inte att komma och försöka introducera i tonåren...

Junibackens uppmärksamma åhörare fick också veta skillnaden mellan lösliga och olösliga fibrer.

- Olösliga fibrer är de som finns i fullkornsbröd, till exempel, som får magen att arbeta. Medan frukt, baljväxter, bönor och linser innehåller lösliga fibrer som är bra för att bland annat hålla blodsockret stabilt.

Vi är inte så bra på att äta grönsaker.

- Vet ni vad vi äter mest? Jo, tomat, sallad och gurka - som till 80 procent egentligen bara är vatten! Det är ganska skrämmande, när dagsbehovet är 25 - 30 gram, förklarade Lidén och illustrerade med en bild av den jätteportion det går åt för att få i sig gurka och sallad i motsvarande mängd.

Gunilla Lidén vet av erfarenhet att man måste utgå från individens egna matvanor när man vill påverka kosthållningen.

- Jag kommer ihåg en gång när jag träffade en farbror som aldrig ätit en grönsak - då kan man inte komma och prata om haricorts vert (gröna bönor).

Frågan om hur kokning påverkar näringsvärdet hos gröna vitaminer, togs upp av en förälder.

- När man kokar grönsaker ska man inte ha så mycket vatten. Och spara vattnet och drick det, det innehåller jättemycket mineraler. Det slänger vi och går och köper dyra preparat...

Gunilla Lidén vill medverka till bättre matvanor, men vi ska inte för den skull vara fanatiska, betonar hon.

- Det är bra att variera, inte bara tänka i nyttigt och onyttigt. Det beror vad man har till, det är viktigt att det är roligt också!

Vårt sockerintag ger däremot inte skojiga fakta i dag.

- Vi äter 44 kilo socker per år och person, vilket innebär cirka 120 gram per dag.

Med en "dagsmeny" visar dietisten vad våra barn får i sig i genomsnitt.

Med två glas O`boy, söta limpmackor, daim, fruktyoghurt, läsk och färdig kräm motsvarar sockerintaget 54 sockerbitar. Att jämföra med de cirka 7 bitar som kroppen klarar att ta hand om.

- Vi måste börja tänka om, prioritera folkhälsan, konstaterar Gunilla Lidén.

- Och vi borde börja hos barnen, förebygga sjukdomar.

I sitt eget arbete möter hon dagligen barn med överviktsproblem.

- Det är 1-2 per dag, det är inte roligt att se att de inte mår bra.

Föräldrar och personal på Junibacken är eniga med Lidén i ifrågasättandet av alla de produkter som sötas för att göra dem köpattraktivare, flingor i olika utformning, ärtorna i frysdisken som sötats.

- Barn far illa och det är nästan så man tänker att vi borde göra revolution, tillverkarna kör över oss.

För 100 år sedan åt vi 6 kilo socker per person och år. I dag är siffran 44 kilo...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons