Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar nobbar ny storskola

/
  • Vi har hela tiden haft fullt upp med att rädda skolan. Nu vill vi ha arbetsro de kommande fyra åren, hälsar Tina Hynne, Tommy Hägglund, Thomas Maathz, Helena Larsson och Mattias Karlsson i föräldrastyrelsen i Sunnansjö till de chattande politikerna.  Foto: Peter Ohlsson

Annons

- Vi tror på och värnar om byskolorna. Det är bättre när det är mindre och gemytligare, säger Tommy Hägglund i föräldrastyrelsen.

I NLT:s inför valet-frågor till politikerna har framtiden för skolorna varit ett givet inslag. Håkan Henriksson (KD) och Kjell Israelsson (M) har öppnat för att man bygger en ny storskola i Sunnansjö där alla låg- och mellanstadieelever i Grangärdebygden och kanske även Fredriksberg får gå.

Det är något helt annat än tongångarna för två år sedan. Då skulle Sunnansjö skola läggas ned och eleverna bussas till Nyhammar.

Hur lyckades ni rädda skolan?

- Genom att vi kunde visa på fakta och genom att vara konstruktiva och föra en dialog med politikerna, säger Thomas Maathz, som är ordförande i föräldrastyrelsen.

Tommy Hägglund:

- Det som är så otäckt är att man grundar förslag och hot om nedläggningar på prognoser som inte stämmer.

- Ja, bara under de här två senaste åren skulle det ha blivit fem, sex färre elever här i Sunnansjö. I verkligheten har elevantalet ökat, säger Mattias Karlsson.

Föräldrastyrelsen är trött på att år efter år tvingas lägga kraft på att försvara skolan och rädda den undan nedläggning. Budskapet till politikerna som chattar med läsarna i kväll är att man vill ha lugn och ro under den kommande fyraåriga mandatperioden.

- Jag tror faktiskt att kommunen kommer att tänka om och att politikerna förstår att värna om byskolorna. Skolan är väldigt viktig för att folk ska vilja flytta till och bo på landet, framhåller Tina Hynne.

- Skolan är liksom hjärtat i byn. Man får ingen inflyttning av barnfamiljer till en by som saknar skola, tillägger Tommy Hägglund.

Föräldrastyrelsen genom Mattias Karlsson skickar med en hälsning till kvällens chattare Maria Pettersson (S), Håge Persson (M), Johnny Karlsson (FP), Sten G Johansson (V) och Lotta Wedman (MP):

- Det svaret vi vill ha från er politiker är att ni tänker bevara byskolorna. Det är så viktigt för oss att det kan vara avgörande för hur vi röstar i valet.

Mer läsning

Annons