Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar fick spika staket själva

Annons

Kommunledningen talar mycket om satsningar på barn.

Men att ordna ett staket runt barnstugan Svartnäsgården ville man inte.

Det fick istället några föräldrar göra på sin fritid.

För mer än sju år sedan påtalade personalen vid Svartnäsgården, där 70 barn i åldrarna 0-5 år vistas dagligen, behovet av ett staket runt hela gården. Detta då det flera gånger hänt att barn vandrat iväg utan att någon personal hann se det.

- Det är ju en arbetsmiljöfråga för oss och en säkerhetsfråga för barn och föräldrar, menar personalen vid Svartnäsgården.

Totalt handlar det om en cirka 200 meter lång sträcka som skulle förses med staket. Något som skulle kosta kommunen 80 000 kronor. En kostnad man inte alls vara beredd att ta.

- Väldigt dåligt. Här talar man om att man ska satsa på barnen och så snålar man så här. Samtidigt vräker man ut tiotals miljoner kronor i Framtidsdalen, menar personalen som är mycket besvikna på kommunens snålhet gentemot barnen.

Det hela har dock löst sig ändå. Men det är knappast kommunens förtjänst. Istället är det föräldrar och anhöriga till barnen vid Svartnäsgården som gjort jobbet.

- Kommunen står för materialet, men arbetet har vi gjort, berättar Ville Kämäräinen och Kurt Hedström som har barn respektive barnbarn vid Svartnäsgården.

De bägge har, tillsammans med Torbjörn Hedström, fått ta till ledig tid för att snickra samman och måla staketet. Drygt en och en halv vecka har det tagit.

- Jag har gått hit på morgonen och jobbat med staketet fram till eftermiddagen då mitt ordinarie jobb börjar, berättar Wille som tillsammans med Kurt och Torbjörn nu är dagens hjältar för såväl barn som personal vid Svartnäsgården.

- Absolut. Tur att sådana finns. Det behövs när kommunen inte är beredda att ta ansvar för sin verksamhet, fastighet och mark, avslutar personalen.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons