Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraledig miste a-kassa

Annons

Efter att ha arbetat heltid sedan år 1985, då hon slutade skolan, har Maria Lindberg, Mockfjärd, anpassat sitt liv efter en heltidslön.

För snart två år sedan fick hon och sambon Jan Hansson dottern Matilda.

- Jag stannade hemma med föräldrapenning på heltid fram till april 2003. Eftersom Jan arbetar kvällsskift varannan vecka började jag då jobba under hans kvällsskiftsveckor och ta ut föräldraersättning under resterande veckor, berättar hon.

Den lösningen gjorde det möjligt för henne att vänta med att placera Matilda vid dagis.

Nu är hennes föräldrapenningdagar slut och från och med den 1 april ville hon gå upp till heltid. Men hennes arbetsgivare hade inte tillräckligt med arbete för att sysselsätta henne på heltid, varför hon blev arbetslös på halvtid.

- Jag betalade full avgift till a-kassan även när jag var föräldraledig och betraktade det som en självklarhet att jag skulle få stämpla på halvtid under tiden jag sökte arbete.

Men a-kassan sade nej. A-kasseersättningen grundas på hur många timmar hon arbetat under de senaste tolv månaderna. Hade hon däremot varit föräldraledig på heltid hade a-kasseersättningen grundats på hennes tjänstgöring året närmast före ledigheten.

- En märklighet i sammanhanget är att jag uppfyller sjukkassans krav, vilket innebär att jag skulle få ersättning om jag blir sjuk under de veckor jag nu saknar arbete.

Maria har nystat i förhållandet, men kommit fram till att hon står maktlös. A-kassereglerna är utformade på det här viset och ansvariga hävdar att det var hennes skyldighet att hålla sig informerad.

- Därför vill jag varna alla blivande föräldrar för att försätta sig i min situation. Det här är en ekonomisk fälla, en lucka i regelverket som kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dem som drabbas, säger Maria, och påpekar att för en ensamstående förälder hade det här varit en katastrof.

Hon anser att myndigheterna måste få ett större informationsansvar eller ännu hellre ett uppdrag att se över lagen och förändra reglerna:

- Hade jag känt till det faktiska förhållandet hade jag varit föräldraledig på heltid, vilket lett till att Matilda hamnat på dagis tidigare - med samhällskostnader som följd - samtidigt som jag eventuellt fått a-kassa och spätt på arbetslöshetsstatistiken.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons