Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Föräldrakyssen" rensar näsan på små barn

Annons

Pärlor, ärtor, majs och stenar ligger i topp bland föremål som små barn då och då känner för att pilla upp i näsan. Ibland så långt upp att föräldrar och dagispersonal går bet när de försöker göra ren näsan på barnet.

-Vårt tips är att försöka lite försiktigt hemma och söka hjälp om det inte lyckas eller man känner sig osäker, säger Malin Kling, sjuksköterska på öron, näs- och halskliniken på Falu lasarett. Varje år tar kliniken emot ungefär 25 unga patienter, vanligen under fem år, som stoppat in saker i näsan och som varken föräldrar eller vårdcentralpersonal lyckats få ut.

Det traditionella sättet att bli kvitt saker som inte ska vara i näsan är att använda tänger, sugar och krokar.

-Det kan ofta göra ont, och situationen kan kännas hotfull för barnet eftersom man måste hålla i barnet och läkaren kommer nära framifrån, ofta med en lampa i pannan och kalla, vassa verktyg. Vissa barn blir så rädda att de måste sövas. Det är ingen bra start i sjukvården för dem, säger Malin Kling som tillsammans med överläkare Lars Hallén nylanserar en gammal teknik som går ut på att föräldern håller för barnets fria näsborre med ett finger och blåser in luft i barnets mun.

Metoden, som kallas parents kiss, föräldrakyssen på svenska, beskrevs första gången av en läkare i Kalifornien under 60-talet. Troligen har den använts tidigare, men aldrig fått något riktigt genomslag. Metoden är sporadiskt beskriven i medicinsk litteratur och används inte på svenska sjukhus. Lars Hallén som hittade en notis om metoden tog reda på mer tillsammans med Malin Kling och började testa tekniken med bra resultat. Tillsammans har Hallén och Kling beskrivit föräldrakyssen i en artikel i Läkar- tidningen och Malin har även hållit föredrag för kollegor i regionen.

-Metoden går ut på att man genom att blåsa in luft genom munnen på barnet bildar ett övertryck som gör att barnet reflexmässigt sluter till muskulaturen i halsen och en luftstöt går upp i näsan så att det som sitter där trycks ut, berättar Malin som förra veckan var med om att en pärla flög över rummet när en förälder fick utföra tekniken på sitt barn.

-Förutom att tekniken är smärtfri så känner sig barnet tryggt eftersom det är föräldern som utför behandlingen. Viktigt är att inte blåsa i näsan då föremålet kan tryckas ned i lungorna och man får inte blåsa för hårt. Hellre försöka några gånger med liten luftstöt än att pressa för hårt från början, säger Malin Kling.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons