Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldradom till HD?

Annons

I hovrätten dömdes föräldrarna till ett och ett halvt års fängelse för grov fridskränkning av sin nu 18-åriga dotter. Detta var en sänkning av tingsrättens dom med ett år. Det är föräldrarnas straff som nu är föremål för en eventuell process i Högsta domstolen. Chefsåklagare Christel Anderberg har lämnat över ärendet till Riksåklagaren. Hon anser inte att föräldrarnas straff står i relation till de brott som begåtts mot flickan.

- Jag vill uppnå en straffskärpning. Jag har hela tiden ansett att straffet för de här gärningarna bör ligga på den övre delen av straffskalan, säger Christel Anderberg

- Med hänvisning till att brottet pågått under så lång tid och inneburit både psykiskt och fysiskt våld.

Straffet för grov fridskränkning sträcker sig från fängelse i sex månader upp till sex år. Hittills finns inga vägledande domar, prejudikat, från Högsta domstolen i den här typen av mål. Christel Anderberg menar att domstolarnas bedömning av straffet spretar i liknande fall där domarna varit fällande.

- Även i Falu tingsrätt har straffet varierat mellan tre månaders fängelse upp till två och ett halvt års fängelse för brott som liknar varandra, säger Christel Anderberg.

I domen från Svea hovrätt hänvisas till de straff som utdömts för grov kvinnofridskränkning, vilket inte är samma brott som grov fridskränkning. Även där finner åklagaren skäl att pröva domen.

- I det här fallet har en flicka utsatts för brott av sina föräldrar. Jag anser inte att det kan jämföras med fall av kvinnofridskränkning, säger Christel Anderberg.

Riksåklagaren har fram till mitten av april på sig att ta ställning till om det finns ett värde att driva målet i Högsta domstolen.

Under torsdagen har Riksåklagaren tagit emot delar av förundersökningen och handlingarna måste nu gås i genom innan myndigheten tar ställning till om fallet kan anses vara ett prejudikat.

- Målet ska innehålla ett prejudikatsvärde om det ska finnas intresse av att föra målet till Högsta domstolen, säger vice överåklagare Jörgen Almblad.

- Prejudikatsvärdet skulle i det här fallet handla om straffet för den här typen av brott.

Om Riksåklagaren väljer att driva ett mål så innebär det automatiskt att Högsta domstolen tar upp målet.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons