Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För varmt för böcker

Annons

Men det är inget som oroar tf bibliotekschefen Mats Brandt.

- Det var den soliga och heta sommaren som ställde till det. Det var helt enkelt för varmt för att läsa böcker.

De senaste åren har utlåningen vid kommunens bibliotek ökat.

Högst var ökningen mellan år 1999 och 2000. 10 268 fler ut- låningar registrerades då och sedan har ökningen legat mellan 500 och 1 000 stycken.

- Ökningen beror bland annat på att skolväsendet utökat. Eleverna vid Campus Leksand använder biblioteket mycket när de skriver uppsatser.

- Om man sedan tittar på vad det är folk lånar så var det förr mest romaner, men nu har det blivit nästan jämt mellan faktaböcker och skönlitteratur, fortsätter tf bibliotekschefen Mats Brandt.

Mats Brandt håller som bäst på att sammanställa förra årets statistik på bokutlåningen i Leksand.

- Jag är långt ifrån klar, men helt klart är att det blir en liten minskning vad det gäller ut- låningen förra året. Men det är inget som oroar mig. Det beror på den varma sommaren.

- Ingen ville vara här inne och låna böcker. Det var faktiskt varmare här inne än ute. Vi har alldeles för dålig ventilation, fortsätter Brandt.

Annars brukar utlåningen öka under sommarmånaderna.

- Alla turister som kommer hit vill ha samma service som i hemkommunen.

I Leksands kommun finns förutom huvudbiblioteket i Kulturhuset, ytterligare två filialer. En i Siljansnäs och en i Insjön. Båda dessa filialer är integrerade med skobiblioteken. Dessutom finns skolbibliotek i Sammilsdalskolan, Tällberg, Ullvi, Sjugare, Åkerö, Gärde och Djura.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons