Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För varma kyldiskar

Annons

Livsmedelsverket har granskat butiker i 74 kommuner och konstaterar att det ofta är alldeles för varmt i kyldiskarna.

Värst är hanteringen av den rökta och gravade vakuumförpackade fisken, där den i mer än hälften av fallen förvarades för varmt, det vill säga högre än fyra grader.

Även lunchsallader förvarades ofta för varmt, över tillåtna åtta grader.

Hedemora kommun ingick inte i Livsmedelverkets undersökning. Men tidningen passade ändå på att besöka tre av kommunens större matvarubutiker, för att kolla läget.

I alla butikerna fanns både exemplariska kyldiskar och kyldiskar där temperaturen var alldeles för hög.

I en butik förvarades färsk fisk i en kyldisk på fem grader, trots att den enligt konsumentverket bör förvaras i högst två grader.

I en annan var det tio grader varmt i mjölkdisken där det max bör vara åtta. I en del diskar saknades helt och hållet termometrar.

Hemköp höll mellan två och fyra grader bland charkuterivarorna. Gunnar Forsell som är charkuterimästare, menar att det är svårt att hålla en lämplig temperatur när det under sommaren blir varmare än 25 grader.

- Frysarna är inte anpassade efter ett sådant klimat, säger han.

På Hemköp är flera av diskarna till köttet nyinköpta vilket gör det lättare att hålla temperaturen låg. Forsell menar att det är viktigt att täcka över frysarna under natten och inte överdisponera dem så att livsmedlet ligger för högt.

Det är också viktigt hur konsumenten hanterar livsmedlet.

- Ett bra sätt för kunden att hålla livsmedlen kalla tills man kommer hem är att ta med kylväska till affären, råder Forsell.

Per Norberg är mikrobiolog på Livsmedelsverket. Han tycker att de som köper in frysar till butikerna ska ställa krav på sina leverantörer så att de får frysar som klarar värmen.

- Det blir faktiskt så här varmt i Sverige varje sommar, påminner han.

Han förklarar att i rökt och gravad fisk, viss färdiglagad mat samt dessertostar kan bildas särskilt farliga bakterier om de förvaras i för hög temperatur.

- En frisk person kanske inte känner av något eller i värsta fall blir magsjuk. Men en person med svagt immunförsvar kan få hjärnhinneinflammation och en gravid kvinna kan få missfall.

KARIN FRIMODIG

Mer läsning

Annons