Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För tidigt fött tvillingpar fick flyga helikopter till Falu lasarett

Annons

Sjukhusen i Stockholm klarar inte att ta hand om de för tidigt födda barnen. Hittills i år har ett 70-tal för tidigt födda barn skickats i väg till sjukhus runt om i landet.

Orsaken är framför allt bristen på kompetent personal, säger Eva Berggren Broström, tillförordnad verksamhetschef för vården av för tidigt födda i norra sjukvårdsområdet i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Antalet vårdplatser för för tidigt födda räcker inte för att täcka behoven i vanliga fall. Nu i semestertider förvärras situationen av att nästan hälften av de vårdplatser som finns har stängt.

- Kaotiskt och oetiskt, tycker Ann Edner, överläkare på barnintensiven för för tidigt födda på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

I söndags tvingades hon att skicka iväg ett för tidigt fött tvillingpar med helikopter till Falun, medan mamman fick åka ambulans. Bara transporten av tvillingarna beräknas kosta runt 50 000 kronor.

Att transportera spädbarn som måste vårdas i respirator är dyrt. Dessa transporter beräknas ha kostat landstinget minst 20 miljoner kronor hittills i år. (TT)

TT

Mer läsning

Annons