Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För tidigt att sluta arbeta

Annons

Dala Gummi i Falun har sagt upp sex anställda. Företaget läggs ner i höst, Håkan och de andra måste se sig om efter nytt arbete.

Beskedet kom i april. Regummeringsbranschen befinner sig i motvind, anställda kände på sig att slutet var nära.

- Framtiden är grumlig. Jag har kunskap, erfarenhet och bredd - och en del krut kvar - att ge, tycker Håkan, som knappt haft en sjukdag under decennier.

Håkan har redan besökt arbetsförmedlingen.

- Ordentligt vilsen, på span efter platsjournal, "datorsök", jobb, papper och blanketter kände jag mig som en främmande fågel. Jobben har bara flutit på, det ena efter det andra från 15 års ålder till nu. Personal på förmedlingen såg min vilsenhet och hjälpte mig i labyrinterna. Det kändes i varje fall positivt. Längre har jag inte kommit, säger Håkan.

Tankarna pendlar mellan positivt och negativt.

- Man är ju ingen hoppjerka. 58 år och utan jobb - före pension! Hur blir det med huset? Ekonomin räcker aldrig till. Mitt yrke tillhör ingen guldbransch. Utan arbete, ekonomisk buffert, bonus eller fallskärm står man sig slätt. Samtidigt intalar jag mig att det säkert kommer råd.

- Men tiden springer iväg. Sommar, semester och snart stängda dörrar. Stämpla? Nej! Jag vill jobba och tar vad som bjuds, vården, verkstadsindustrin...

Håkan som i 22 år "byggt däck" på Dala Gummi kratsar och regummerar stora entreprenaddäck, till gigantiska skogstraktorer, väg och lastmaskiner. Branschen och konkurrensen är stenhård och regummeringsjobben är på tillbakagång.

- Arbetslös. Håkan smakar på ordet, som för honom känns mycket främmande.

- Arbete är ju själva livsnerven i en människas vardag, även om ens fritid fylls med annat.

Håkan är en man med idéer. På 60-talet bildade han artistförmedlingen Hank artist promotion, som raggat en rad artistkändisar till Sverige och Dalarna.

För cirka 13 år sedan lyckades Håkan knyta Wanda Jackson till Sälen. På övriga turlistan: Mats Rådberg och Rankarna, Lasse Åberg och andra populära artister.

- Men Dolly Parton tackade nej. En miljon var för lite för countrydrottningen. Jag fick plåster på såren med andra artister och stor countrygala i Dalhalla. Ett fint erkännande för en mindre artistförmedlare, tycker Håkan, som alltid väntat på "största spelningen", den som kunnat generera lite extra klirr... men det är många bud i förmedlingsbranschen.

Håkan rullar ut ett nyregummerat stordäck, på väg till någon entreprenör.

Han döljer inte att han gruvar sig för arbetslöshet.

- Jag vill inte kasta yxan i sjön. I min ålder kan man litet av varje och jag känner mig inte handfallen - för något.

- Arbetsgivare, politiker och samhälle borde begripa värdet av kunnig arbetskraft. 50 plus och lite till är moget folk med bredd, erfarenhet och kunskap.

- Jag tycker själv att jag är värd att satsa på. Plikttrogen och arbetsam. Det är väl inte fy skam?!

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons